Banner-top

 

Nieuwsbrief

Actuele artikelen uit de Nieuwsbrief van IVN Dintel- en Marklanden.

 

Door de bomen voedsel zien

Voedselbos 2Het aanleggen van voedselbossen. Ik vond het mooie en bewonderingswaardige initiatieven van goed bedoelende mensen die bereid waren om jaren te wachten op het plukken van wat besjes en brandnetelbladeren.

Totdat ik een paar weken geleden via de Brabantse Milieufederatie een cursus Voedselbossen ging volgen onder de bezielende leiding van Voedselbospioneers Wouter van Eck en Martijn Ballemans.

En wat bleek?
Een Voedselbos creëren is niets anders dan natuurontwikkeling in optima forma.

De Kerkuil

Kerkuilen cEen paar maanden geleden zag ik in het programma Vroege Vogels de Kerkuil voorbijkomen. Ik dacht meteen terug aan de jaren zeventig, toen ik bij Staatsbosbeheer werkte. Eén keer per jaar kwam de landelijke kerkuilenspecialist Sjoerd Braaksma naar West-Brabant toe om wat kerken te bezoeken. Nou hoor ik u denken: Braaksma en braakbal? Nou, dat heeft geen bal met elkaar te maken. Sjoerd bezocht heel veel kerken in Nederland, een ware kerkganger dus. Het ging in die jaren slecht met de kerkuil. Sjoerd reisde altijd per trein en had dan een tas bij zich met daarin een overall, ringen en een zaklantaarn. Zodra we de kerk binnen waren liep Sjoerd enthousiast naar de trap die naar de kerkzolder leidde. Ik volgde hem als een soort volgeling. Sjoerd was de voorganger.