Banner-top

 

Nieuwsbrief

Actuele artikelen uit de Nieuwsbrief van IVN Dintel- en Marklanden.

 

Terugblik Natuurwerkdag

NatuurwerkdagDe laatste Natuurwerkdag, 5 november, hebben we gebruikt om de in vorige jaren geplaatste mezennestkastjes schoon te maken.
Het was even een paar uurtjes flink doorwerken voor de 8 vrijwilligers om de in totaal bijna 250 nestkastjes schoon te maken (maar gelukkig was er ook tijd voor koffie!).

En wat bleek? De mezen hebben de weg naar de nestgelegenheden prima kunnen vinden!
In niet minder dan 66 nestkasten was door kool- en/of pimpelmezen gebroed. Een prima resultaat voor een eerste broedseizoen!

En blijkbaar hebben de mezen ook gedaan waar ze voor ingehuurd waren (eikenprocessierupsen eten). Wij hebben het afgelopen jaar maar weinig gehoord over overlast van deze "kriebelrupsen". Deze nestkastjes blijven in ieder geval hangen.

Terugblik broedseizoen Uilen 2022

SteenuilkastWe hebben er al eerder over bericht, 2022 was een dramatisch slecht broedseizoen voor "onze" uilen.

Bij de steenuilen ging het wel redelijk. Het aantal broedgevallen (22) was wel aan de lage kant en ook het aantal uitgevlogen jongen viel wel wat tegen. Blijkbaar waren veel uilenpaartjes enthousiast aan een nestje begonnen, maar hebben ze na verloop van tijd de poging opgegeven. Op basis van voorgaande jaren en de groei van het aantal uilenkasten zouden we zo'n 70 jongen hebben mogen verwachten, het waren er 51.

Bij de kerkuilen ging het nog veel slechter.
We hadden maar 6 broedgevallen (verwacht: 10) met 13 jongen (verwacht: 27), slechts ongeveer de helft van een goed jaar!

De oorzaak? Het weer en daardoor het slechte voedselaanbod.
Daar hebben vooral de kerkuilen onder te lijden. Hun menu bestaat voor 98% uit muizen (spits-, woel- en gewone muizen), dus als het een slecht muizenjaar is, zie je dat meteen terug bij de kerkuilen. Gelukkig betekenen deze cijfers niet dat de hele kerkuilenstand gehalveerd is. De volwassen vogels hebben wel onder het voedseltekort te lijden, maar overleven dit in het algemeen wel.
Er is dus een goede kans dat we volgend jaar weer meer jongen aan gaan treffen!

 

Natuurgids Corrie van Haperen

Corrie van Haperen

De geboorteplek van natuurgids Corrie van Haperen (1958) is voor velen een bekende locatie in Breda: de boerderij in het Markdal aan de Bouvignelaan. Nu is de boerderij kantoor van Staatsbosbeheer maar in de jonge jaren van Corrie was de boerderij een gemengd bedrijf en later een veehouderij. De natuurgids herinnert zich nog goed dat zij met haar vader met paard en wagen, o.a. het restproduct bostel ophaalden bij lokale bierbrouwerijen, aardappelen in het Ginneken afleverden en hooi van het land haalden. Ze struinde als kind op haar pony eindeloos in de natuur in het aangrenzende Mastbos en het Ulvenhoutsebos, langs rivier de Mark.
De paardenliefhebberij is altijd gebleven en de liefde voor de natuur ook. Ik zoek haar op in Prinsenbeek.

 

Uitspraken en Gedachtenkronkels

VraagtekenIk heb de afgelopen weken weer met verschillende groepen in de mooie bossen rondom de Mark mogen banjeren. Verschillende onderwerpen zijn aan bod gekomen: Paddenstoelen & schimmels, Korstmossen als bio-indicatoren, Fotosynthese, De ontwikkeling van planten en dieren door de miljoenen jaren heen, hoe groeien planten eigenlijk? En ik heb weer een paar prachtige, mooie uitspraken kunnen verzamelen die ook nu weer een leuke kijk in de belevingswereld van kinderen geeft.

Een kleine collectie:
De kinderen mochten met hun mobieltje op zoek naar paddenstoelen om foto’s te maken, zodat ze die in de klas kunnen determineren. Ik gaf aan dat ze goed moesten letten op vorm, kleur, geur, kleur van de lamellen, komt er een gekleurd sapje uit als je zachtjes tikt, waar staat de paddenstoel enz. Maar ja als je niet weet hoe die paddenstoel heet dan verzin je dus zelf een naam om de foto bij de tekst te kunnen plaatsen. Ik heb o.a. Pannenkoekzwam en Pizzazwam voorbij horen komen. Maar ook namen die natuurlijk heel grappig zijn maar niet voor herhaling vatbaar. Vult u zelf maar in welke paddenstoel er dan werd gevonden en welke namen er door het bos galmden. De hint is: Hij ruikt niet al te fris!