Lange Brugstraat 61, 4871 CM Etten-Leur

Cookies

Eerder verschenen

Hier vind je de eerder verschenen artikelen in Nieuwsbrief en verenigingsblad "De Klamper" vanaf januari 2020.

Artikelen verschenen in de edities van vóór 2020 vind je hier.

 

EEN WOLF IN SCHAAPSKLEREN

Klamper Klassieker  Groene GaasvliegUw avond krijgt tussen Ook dat nog en het journaal door toch nog een sprookjesachtig tintje als er een groene gaasvlieg landt op uw vensterruit. Het tere wezen met zijn vleugels van tule en zijn heldergroene lijf en oogjes - zijn delicate voelsprieten gaan aarzelend rond - is afgekomen op het schijnsel van uw sfeerverlichting. Het diertje ziet eruit alsof het is geschapen om uitsluitend de Schoonheid te dienen. Welk een geraffineerde vermomming. In de insectenwereld staat de gaasvlieg bekend als een vraatzuchtig loeder. Het beest eet zich met graagte een weg door een bladluizenkolonie. Een dergelijke actie is u dus welkom, als uw 'tuinlievelingen' door dat sap zuigende grut worden geplaagd.
Ook de kinderen van de gaasvlieg zijn met hetzelfde vraatzuchtige sop overgoten. Het kan zelfs ontaarden in kannibalisme. Onder het motto 'ons kent ons' plaatst moeder gaasvlieg dan ook haar eieren op steeltjes. U kunt ze vinden aan de onderkant van bladeren. De larven die de eieren verlaten, zullen elkaar niet gauw op hetzelfde blad tegenkomen, want ze vallen uit hun gesteelde ei de wijde, groene wereld in. Wat een geluk voor u als deze knaapjes in de buurt van uw bladluizen ter wereld komen. In de paar weken dat ze larf blijven. eten ze per stuk wel 200 luizen. Maar ze slachten hun prooi anders dan hun ouders. Met een stel smalle kaken doorboren ze een bladluis en zuigen haar vervolgens leeg. Alles wat er overblijft is het huidje waar ze als het ware inkruipen. Het vel van het slachtoffer blijft op hun rug vastzitten aan de borstelharen waarmee ze zijn bezet. Zoals Hercules zich tooide met het vel en de kop van de leeuw die hij had overwonnen. Aldus vermomd, waart de gaasvlieglarve als een wolf in schaapskleren rond. Na een paar weken kruipt hij in een zijdeachtige cocon om zich te veranderen in een sprookjesdier. Maar na deze metamorfose blijft het gewelddadige karakter. Als vlieg lust het dier zo mogelijk nog meer luizen.

Miguel Buckens

Paddenstoelen wandeling jeugd 01 1Zaterdag 10 oktober zijn we met negen kinderen naar het Liesbos gegaan om paddenstoelen te bekijken. Vanaf de parkeerplaats liepen we richting het Hemeltje. Hier stonden ooit 7 dikke bomen in een kring. Nu staat er nog één plataan. Onderweg zagen we al meteen paddenstoelen en de kinderen bekeken met hun spiegeltjes de onderkant. Is het een plaatjeszwam of een buisjeszwam?

 

Paddenstoelen wandeling jeugd 02 1Ook sprongen er nog diverse bruine kikkers rond. We wisten er een paar te pakken en bekeken ze eens goed. De ademhaling kon je goed zien, doordat de onderkant van de bek op en neer ging. Naast het oog kun je het rondje van het trommelvlies zien en we bekeken de zwemvliezen tussen de tenen van de achterpoten.

De omgevallen bomen van het Hemeltje worden helemaal verteerd door zwammen. Onder de schors zagen we pissebedden. Al die schimmels, bodemdiertjes en bacteriën breken het dode hout af tot nieuwe voeding voor de planten en bomen.
De pissebedden en andere kleine beestjes onder de schors zijn weer voedsel voor vele vogels.

Op die manier zorgt dood hout voor nieuw leven in het bos. De kinderen kregen een herfsttooi van ribkarton. Deze konden ze zelf versieren met veren en bladeren.

Na het Hemeltje kwamen we in een laantje met tamme kastanjebomen. De kastanjes zaten veelal nog in hun stekelige bolsters.
Lopend door een van de brede lanen zagen we vele stapels boomstammen liggen. Naaldbomen worden gerooid en vervangen door echt inheemse bomen, zodat in de toekomst een meer natuurlijk bos ontstaat.

Paddenstoelen wandeling jeugd 03 1Toen we een boom zagen met een reeks spechtenholen was het tijd om een specht na te doen. Met oude trommelstokken probeerden we het geroffel van een specht te imiteren. Sla snel afwisselend met de rechterhand en de linkerhand 5 keer op een dode tak of stam. Een dode holle boom klinkt anders dan een pas gezaagde stam.
We balanceerden ook op grote liggende boomstammen, maar niet op de stapels boomstammen, want als die gaan rollen, breek je al je botten.

 

Vlak bij de parkeerplaats kwamen we eindelijk de beroemde vliegenzwammen tegen.
Aan de rand van het grasveldje bij de parkeerplaats zagen we een eik, begroeid met klimop. De stam van de klimop was inmiddels ook zo dik als een boom.
Paddenstoelen wandeling jeugd 05 1We reden terug naar het gebouwtje. Hier maakten de kinderen zelf paddenstoelensoep en poften we de kastanjes.
De gepofte kastanjes met honing vielen niet zo in de smaak. De paddenstoelensoep werd tot de laatste druppel opgegeten.
 


Een aantal dingen die we gedaan hebben, vind je ook in het 50 dingenboekje (50 dingen in de natuur die je gedaan moet hebben voor je twaalfde)
Kinderen, die vorig jaar en het jaar ervoor in groep 3 op een school in Etten-Leur zaten hebben zo’n boekje op school gekregen.
De dingen die je terugvindt in het boekje: Een wandeling maken, Beestjes zoeken, Kastanjes rapen, Paddenstoelen zoeken, Over een omgevallen boom lopen.

In het boekje kun je deze activiteit opzoeken en het bijbehorende driehoekje van de bladzijde knippen en achterin op de to-do-lijst plakken.


Recepten:

Kastanjes poffen

 • Snij een kruisje in de bovenkant van de kastanje.
 • Doe de kastanjes in een ovenschaal met deksel. Klein beetje water erbij en zet ze 2 ½ minuut in de magnetron.
  Niet langer, anders ontploffen ze.
 • Pel de gepofte kastanjes verder open. Strooi er wat zout overheen en doe er wat honing op.

Paddenstoelensoep.
Voor 3 liter soep heb je nodig:

 • 400 gram champignons.
 • 2 grote uien.
 • Bloem.
 • Ca. 100 gram margarine
 • 5 of 6 groentebouillonblokken.
 • Eventueel selderie of peterselie een groene paprika in stukjes gesneden.
 • Pollepel.

Maak de uien schoon en snij ze in snippertjes.
Maak de champignons schoon met een borsteltje. Snij deze in stukjes.
Zet de pan op het fornuis met boter erin.
Als de boter bruin wordt, doe je de uitjes erin en je roert tot ze glazig worden.
Vul een halveliterkan met heet water en een bouillonblok.
Doe de champignons in de pan en roer met de pollepel.

Doe wat bouillon erbij om het roeren te vergemakkelijken.
Doe steeds een eetlepel bloem in het mengsel en roer rustig zodat het niet klontert.

Doe steeds wat bouillon erbij om het smeuïg te houden.
Vul de pan verder met water en bouillonblokken. Na de eerste halve liter nog 4 halve liters.

Laat de soep zachtjes koken. Proef na 10 minuten of hij hartig genoeg is.
doe er anders nog een blok bouillon bij.

Vriendelijke groeten,

Ron Roelen, Jan Nuijten.

Lintje TSTheo Schouwenaars, onze actieve en altijd vrolijke vrijwilliger, is heel verdiend lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden in de gemeente Moerdijk. Naast zijn altijd welwillende hulp bij onze schoolprojecten en andere natuur activiteiten, is hij in Langeweg actief voor de klankbordgroep van de Immanuelparochie en de wijkvereniging, vrijwilliger bij Krachtig Buiten en zet hij zich in voor de buurtbus en ANV Drimmelen & Moerdijk.
Daarnaast was hij ook nog kartrekker van groene dorpsontwikkelingen.

Als dat geen lintje waard is !?

Chapeau Theo, geweldig en nogmaals proficiat van ons allemaal bij IVN Dintel- en Marklanden!

 

(Foto: Gemeente Moerdijk)

Natuuractiviteiten

We zijn druk bezig met de voorbereidingen van meerdere activiteiten en zullen, zodra deze definitief zijn, ze zowel op onze website, als op Facebook en via de nieuwsbrief aankondigen.

We hebben een uiteenlopend aanbod aan wandelingen, vogelochtenden, familie posten wandeling, Nacht van de Nacht en natuurlijk ook Fête de la Nature.

U hoort snel van ons!

Dat de redactie van de Klamper zich niet alleen bezig hield met bijzondere
waarnemingen bewijst onderstaand stukje uit De Klamper (toen nog onder de
werknaam “Natuurlijk”) van mei/juni 1977.
De tekst is origineel, zonder wijzigingen.

 

“DE BRANDNETEL”

BrandnetelLangs wegen en dijken, in vochtige bossen, waar puin gestort is, overal vind je ze, als er maar veel stikstof in de grond zit.
De grote brandnetel komt talrijker voor dan de kleine. Haar bladeren zijn 4—8 cm. lang, aan de voet hartvormig en aan het eind toegespitst en ze hebben een grofgezaagde rand. Aan weerszijden liggen de beruchte brandharen. Deze brandharen spuiten gif in de huid bij aanraking. Dit gif heeft een eiwitachtige stof, die de jeuk veroorzaakt en een stof die de branderige pijn tot gevolg heeft.
Als men de brandnetel kookt wordt het gif vernietigd. De jonge planten worden dan ook wel als spinazie gegeten. Het bevat veel vitamine C en ijzer.
De brandharen zijn bedoeld om plantetende dieren op een afstand te houden, maar enkele rupsen bijv. de Dagpauwoog en de Kleine Vos trekken zich daar niets van aan en doen zich tegoed aan die smakelijke bladeren.
De grote brandnetel is tweehuizig, d.w.z. dat men op één plant óf alleen mannelijke óf alleen vrouwelijke bloemen vindt.
De vruchten worden door de wind verspreid. Het gebeurd daardoor weleens, dat er een brandnetel op een knotwilg en soms zelfs in een dakgoot groeit. Dit wordt een toevallige epifyt genoemd. Een epifyt is een plant die op een andere plant leeft, zonder dat hij voedingsstoffen van zijn gastheer onttrekt.

RO

 

Ondanks de beperkingen van de Coronamaatregelen gaat het werk bij de werkgroepen “Ruimtelijke Ordening” en “Duurzaamheid” gewoon door. Gemeenten en andere overheden gaan immers ook gewoon door met het nemen van besluiten!

 

 

Een paar voorbeelden van het “Onderhanden Werk”:

 • Zonnepanelen op de oude vuilstort aan de Bollendonkseweg, Etten-Leur.
  Zie artikel elders in deze nieuwsbrief.
 • We geven adviezen en voordrachten over de omgevingsvisie, natuurdiversiteit en duurzaamheid.
 • Kapvergunningen worden beoordeeld
 • Inbreng leveren over de RES, Regionale Energie Strategie.
  Waar we pleiten voor prioriteit geven aan energie vermindering door m.n. isolatie van woningen en zonnepanelen op daken. Vooral het bedrijventerrein heeft een enorm dakoppervlak.
 • Natuurgebied Noordrand Midden
  Ondanks dat het eerste deelgebied Weimeren niet binnen ons werkgebied ligt, hebben we daar toch een inbreng gehad in de inrichting.
  Onlangs is de ontwerpfase van de andere gebieden van start gegaan: De Berk/Strijpen en Kelsdonk/Zwermlaken. Hier gaat het vooral om fiets- en wandelroutes en andere recreatieve voorzieningen. Die willen wij graag zoveel mogelijk langs de randen van het gebied, zodat de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang kan gaan.

WinnaarsWe feliciteren ook Annet Konings en Hélène Biemans met hun gewonnen inzending bij de respectievelijke Herfst- én Dintel en Marklanden Quiz. De dames deelden beiden een eerste plaats maar kwamen, na loting, als winnaar uit de bus.

De prijzen zijn afgelopen week uitgereikt, waarvan op Facebook en Instagram al aandacht met foto is besteed.

Kijk hier voor Annet en hier voor Hélène.

World Cleanup Day 2020 vangst

Op zaterdag 18 september is het weer zover: World Cleanup Day 2021. IVN Dintel en Marklanden doet ook weer mee.

Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Ons doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval!
En vooral ook het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat in het milieu ligt.

WhatsAppLise Sloot van IVN Nederland zoekt deelnemers aan een WhatsApp groep om interessante natuurweetjes te verzamelen. Die natuurweetjes worden dan weer gebruikt in de landelijke Social Media campagnes.
Zo kan er bijvoorbeeld gevraagd worden: “weet iemand leuke feitjes over de eikenboom in de herfst?”. Als je iets weet, dan kun je dat in de appgroep delen.

Natuurlijk gaat het niet alleen over eikenbomen. IVN Nederland zoekt mensen die natuurweetjes over de meest uiteenlopende onderwerpen bij kunnen dragen. Dat kan zijn over verschillende onderwerpen of juist heel gespecialiseerd over één onderwerp.

Ben jij of ken jij iemand die van dit soort natuurweetjes paraat heeft? Heb je WhatsApp en ben je bereid om in de groep deel te nemen?
Geef je dan op bij Lise Sloot via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

(Werkgroep ruimtelijke ordening)

Opkomen voor de natuur begint eigenlijk heel eenvoudig bij het begin: erachter komen wat de plannen van gemeenten, bedrijfsleven of particulieren en/of aanvragen voor vergunningen inhouden en of dit een bedreiging voor de natuur in uw buurt zou kunnen zijn.

Leest u de krant en wilt u helpen vanuit uw 'luie stoel'?

LuieStoelWij zijn namelijk op zoek naar vrijwilligers die de gemeentelijke pagina in de bode willen uitpluizen op eventuele negatieve invloeden op onze spaarzame natuur. En zo ja, proberen zoveel mogelijk feiten daarvan te verzamelen, bijv. via internet.

De werkgroep Ruimtelijke Ordening kan daar dan verder mee aan de slag. Zij kijken met kennis en ervaring hoe zij, nu nog met beperkte menskracht, de stem van IVN kunnen laten horen. Daar hebben zij in het verleden al grote en kleine successen mee weten te boeken!

Dus mocht u uw nieuwsgierigheid willen inzetten en het wel leuk vinden om vooronderzoek te doen, geef u dan op als 'correspondent vrijwilliger' voor de werkgroep Ruimtelijke Ordening.

We zijn namelijk (dringend) op zoek naar mensen die mee willen helpen. Beschik je over vrije tijd en ben je geïnteresseerd in onderzoeken en weerleggen van (overheids-) plannen die de natuur zouden kunnen schaden, dan willen we graag met je in contact komen.

Vooral in de gemeenten Halderberge en Moerdijk zoeken wij vrijwilligers voor deze werkgroep.

Stuur een berichtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij nemen contact met je op. Graag tot snel!

LuieStoelWij zijn namelijk (nog steeds) op zoek naar vrijwilligers die de gemeentelijke pagina in de bode willen uitpluizen op eventuele negatieve invloeden op onze spaarzame natuur. En zo ja, proberen om nog wat meer feiten daarvan te verzamelen, bijv. via internet.

De werkgroep Ruimtelijke Ordening kan daar dan verder mee aan de slag. Zij kijken met kennis en ervaring hoe zij, nu nog met beperkte menskracht, de stem van IVN kunnen laten horen. Daar hebben zij in het verleden al grote en kleine successen mee weten te boeken!

Dus mocht u uw nieuwsgierigheid willen inzetten en het wel leuk vinden om te helpen, geef u dan op als 'correspondent vrijwilliger' voor de werkgroep Ruimtelijke Ordening. Echte kennis is niet nodig, alleen een beetje vrije tijd met lezen van de krant. Vooral in de gemeenten Halderberge en Moerdijk zoeken wij vrijwilligers voor deze werkgroep.

Stuur een berichtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we beantwoorden je vragen en helpen je op weg.

Bij voorbaat dank!

Moerdijk 07

Wandelen en fietsen doe je natuurlijk het liefst ín de natuur met name tijdens je vakantie met heerlijk weer. Vandaar dat 2 van onze vrijwilligers een nieuwe wandeling én een nieuwe fietstocht hebben uitgezet. Met grote dank aan Corrie van Haperen, onze coördinator v.d. Wandelgroep en Rene Jongmans, coördinator van de Vogelwerkgroep. Zij zijn op pad gegaan en hebben niet alleen een route maar ook vele wetenswaardigheden gefotografeerd en beschreven.
DB S 02

Zo wordt u tijdens uw tocht verrast met interessante (natuur) weetjes en informatie over de omgeving; een persoonlijke gids op uw telefoon.

Deze en andere routes in de buurt, staan in onze IVN route app voor zowel Android als Iphone. Een toelichting over het gebruik van en het downloaden van deze route app vindt u hier op onze website.

Vaak door dit pitoreske vestingstadje gereden.
Met zijn markant raadsgebouw.
Nog nooit even gestopt om de historie en schoonheid van dit plaatsje te bewonderen.
Tijd om het er nu maar eens van te laten komen.
Een wandeling van een goed half uur deed mij verbazen.

Klundert 1

 

 

 

 
Rust, een prachtig uitzicht en natuurschoon.
Kabbelend water waarin meerkoeten, eenden en een verdwaalde zwaan zich opperbest vermaken.
Enkele mezen tracteren de omgeving met een "muzikale medley".
Een tjitjaf zingt tweede stem.
Links en rechts schiet ik een plaatje.
Enkele jongens hebben hun tentje opgezet langs het brede water. Hun hengels aandachtig in de gaten houdend.
Op een houten bruggetje spreekt een jongedame mij aan.
"Wat legt u zo allemaal vast onder dit heerlijke voorjaarszonnetje?"
We raken in gesprek, houden anderhalve meter afstand.
Ik vertel haar over mijn liefde voor de natuur en het vereeuwigen daarvan, het IVN en licht mijn doel hier te zijn toe.
"Wat leuk mijnheer, wat een mooie bezigheid. Ik moet dat ook maar weer eens oppakken."
Ze vervolgt in haar rode pantalon en fel roodgekleurd hoedje haar weg.

Klundert 3

 

 

 

 

 
Op de schans verbaas ik mij over het unieke stukje fort.
Diverse soorten vogeltjes hebben er een thuis.
Hier is tussen al het lover en groen jaren geleden strijd geleverd.
De Klundert, onder de rook van industriegebied Moerdijk. Een oase van rust en natuurschoon.
De moeite waard.

René van Belzen

Steenuil

In deze tijd van het jaar zijn de steenuilen “goed bij stem”.
Vanaf half januari zetten ze de eerste stappen op het pad naar nageslacht. De mannetjes beginnen dan voorzichtig een territorium af te bakenen, andere mannetjes weg te jagen en vrouwtjes te lokken. Ze hebben daarvoor een speciale territoriumroep (klik hier om te horen hoe dat klinkt).

Vanaf half februari wordt het allemaal wat serieuzer.
Vandaar dat we tussen half februari en eind maart ’s avonds na zonsondergang het veld in trekken om te luisteren waar steenuilen roepen. Dat doen we (acht vrijwilligers van de Uilenwerkgroep) in een viertal afgebakende gebieden rondom Etten-Leur. Op vaste punten, die al jaren hetzelfde zijn, laten we dan via geluidsapparatuur de territoriumroep van de steenuilen horen en we luisteren of er terug geroepen wordt. Ieder punt wordt minimaal drie keer bezocht.
Antwoord er ergens een steenuil (soms zijn er dat wel twee tegelijk) dan noteren we het aantal en waar het geluid vandaan komt.
Later worden de resultaten netjes ingevoerd in het BMP (broed monitoring programma) van SOVON Vogelonderzoek Nederland, die die gegevens landelijk verzamelt en toegankelijk maakt voor onderzoekers. Op die manier kan de stand van de steenuil over vele jaren gevolgd worden.

Na eind maart is het broedseizoen écht begonnen en gaan we de uilen niet meer plagen. Ze hebben hun energie dan hard genoeg nodig!

Tot nu toe zijn de resultaten behoorlijk goed. Na de vorst- en sneeuwperiode waren we bang dat er wel wat steenuilen het loodje gelegd zouden hebben, maar daar lijkt het nog niet op.
Gelukkig maar!

Nationale BijentellingBenieuwd naar wat we in Nederland met z'n 11.000-den voor een resultaat bij elkaar hebben geteld? Hieronder vindt u de link naar de website van de Nationale Bijentelling met de uitslag en een overzicht van de 10 meest getelde bijen in Nederland.

Maar wat is nou de meest belangrijke bij voor onze voedselproductie? Niet de honingbij zoals vaak gedacht en geroepen, maar júist de wilde bijen, waarvan er in Nederland wel 350 tot 400 soorten zijn. Daarna volgen de zweefvliegen en de vlinders als belangrijkste bestuivers van onze gewassen.

Klik op de link om naar de website van de Nationale Bijentelling te gaan.

3 Zomer

Vakantie!!! Hopelijk met goed weer om lekker te luieren in je tuinstoel, drankje erbij, even helemaal niets… of toch?

Je kunt ook meedoen met onze ‘Zomer Quiz’ en wie weet ben jij een van de weinige die alles (bijna) goed heeft en er dus met een leuke prijs vandoor gaat!

Hier is de link naar de QUIZ , veel plezier en succes!

Sponsor JCI‘JCI EL (Junior Chamber International afdeling Etten-Leur), heeft zondag 11 oktober een cheque overhandigd aan natuurvereniging IVN EL. Deze prachtige donatie ontving Ron Roelen namens het bestuur van IVN EL, uit handen van Sander de Kroon van JCI (links op de foto) beiden aanwezig bij de IVN Herfstwandeling in het Liesbos. IVN gaat dit bedrag voornamelijk gebruiken voor een buurt initiatief voor het ophangen van meerdere nestkastjes in de gemeente Etten-Leur.

De Eikenprocessierups is een ongenode exoot uit Zuid-Europa die hier in de Noordelijke Europese landen nog niet genoeg natuurlijke vijanden heeft om in toom te worden gehouden. De natuurlijke vijanden zijn koolmezen, allerlei insecten en vleermuizen. Als je meer wilde bloemen in de bermen rondom de eikenbomen laat staan en niet (te) vaak en te kort maait, trekt dat vanzelf meer sluipvliegen en sluipwespen aan. Zij eten niet zelf de processierups of -vlinder maar zij leggen hun eitjes op de processierups. Vervolgens eten de larven de processierups van binnenuit op.

Vleermuizen zijn gek op de volwassen nachtvlinders van o.a. de processierups en in een nacht kan één vleermuis wel 100 nachtvlinders eten, wat uiteindelijk 25.000 rupseitjes (en dus ook processierupsen) kan schelen.

Koolmezen gebruiken de rupsen vooral om hun jongen mee te voeren, vandaar dat we ze willen uitnodigen door middel van extra nestkastjes.

In veel gemeentes, zo ook in Etten-Leur wil men preventief spuiten met een bacteriënpreparaat. Hoewel het middel uiterst effectief is, is het volgens IVN EL een slecht idee! Het middel doodt ook andere rupsen van vlinders in de eikenbomen. Ook waait het spul naar beneden en blijft aan het gras en de bladeren blijft kleven. Het goedje blijft een hele week actief, en iedere rups die ervan eet, sterft. Dat levert weer de nodige voedseltekorten op onder vogels, die juist in het voorjaar extra voedsel zoeken voor hun kroost.

Vandaar dat IVN heel erg blij is met deze donatie van JCI EL, om zo mee te helpen met de aanschaf en het ophangen van extra nestkastjes. Voor meer informatie over JCI, kijk op de site www.jcietten-leur.nl .

Want wat een gedenkwaardig jaar was 2020 en dat is wellicht een understatement. Iedereen zoekt naar lichtpuntjes voor 2021 en IVN Etten-Leur heeft er een paar gevonden! Een jubileum én een naamsverandering!

IVN DintelMarklanden logoAllereerst die naamsverandering; na maanden voorbereiding was het zover: vanaf 1 januari heten we voortaan
IVN Dintel- en Marklanden! Want dat is ons ‘werkterrein’ van Willemstad, Halderberge, Moerdijk tot en met Etten-Leur, de ‘landen’ langs de rivieren de Dintel én de Mark.

Én we vieren dit jaar ons 45-jarig jubileum, een saffieren jubileum zogezegd, zeker een feestje waardig! En bij een feest hoort een cadeau, vandaar dat we voor u een nieuw wandeling hebben uitgezet om zo een impressie krijgen van de Dintel- en Marklanden. Deze is naast al bestaande routes, voor iedereen te vinden in de IVN Route app, voor zowel IOS (download hier) als Android (download hier). Een leuke manier om zelfstandig en onder digitale begeleiding met informatie over de flora en fauna en historie, het gebied van dichtbij te leren kennen.

En om al deze lichtpuntjes met elkaar ‘live’ te vieren, zodra het weer veilig kan en mag, zijn de voorbereidingen ook al in gang gezet voor een feestelijke open dag.

Helpers gezochtAl een paar keer hebben we iets verteld over het monitoren van slachtoffers (vogels en vleermuizen) bij de windturbines aan de Groene Dijk.
Momenteel zijn we bijna aan het einde van de wintermonitoringperiode, maar het voorjaar is al in zicht! Van begin maart tot half mei lopen we twee keer per week een ronde langs de windmolens.

Helaas hebben een paar leden van het team af moeten zeggen, dus zijn we op zoek naar uitbreiding.
Eigenlijk hoef je helemaal niets van vogels of vleermuizen te weten om mee te kunnen doen. Er is altijd wel iemand bij die kan vertellen wat voor vogel er gevonden is en anders kan determinatie ook altijd nog achteraf gebeuren.
Een scherp oog is veel meer waard!
En, omdat een flink deel van het zoekgebied akkerland is, moet je wel een beetje goed ter been zijn. Er lopen geen wandelpaden door de akkers!

De rondes worden op dinsdag- en vrijdagochtend gelopen en duren 2½ à 3 uur.

Help je ons?
Hoe meer helpers, hoe minder vaak iedereen aan de beurt is. Als we er twee vinden kom je maar hooguit drie keer aan de beurt.

Interesse of meer weten? Stuur een mailtje naar Harry Bode, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

ZonnepanelenHet plaatsen van zonnepanelen op een vuilstort in Etten-Leur is een voorbeeld van een project waar onze werkgroep Ruimtelijke Ordening een grote rol heeft gespeeld. Van uit een oogpunt van duurzaamheid en de klimaat crisis zijn zonnepanelen zeer gewenst en boven op een in een groensingel gelegen vuilstort lijkt dat alleszins acceptabel.

Bij nader onderzoek bleek deze vuilstort met omliggende houtsingel door 30 jaar rust een waardevol natuurgebied te zijn geworden. Ons bezwaarschrift tegen de oorspronkelijke plannen werd afgewezen en een door ons voorgesteld compromis afgewezen. De gemeente had zonder alle benodigde besluitvorming en grondig ecologisch onderzoek het bestemmingsplan willen vaststellen.

Van het beroep dat we instelden, zijn door de rechter onze juridische argumenten over het ontbreken van de benodigde besluitvorming gegrond verklaard. Voor de beoordeling van de natuurbelangen is de zaak doorverwezen naar de omgevingsdienst van de Provincie.

Het doorslaggevend belang is de aanwezigheid van kleine marterachtigen op de vuilstort. Deze dieren zijn in de provincie Noord-Brabant wettelijk beschermd.

Een andere wending kreeg deze zaak toen de aanvrager ons [IVN] weer benaderde om ons compromisvoorstel alsnog te aanvaarden en te bespreken. Dat blijkt gunstig voor de natuur. Onze voorstellen zijn vrijwel conform door de omgevingsdienst vastgelegd in de gegeven ontheffing. De kleine marterachtigen en de ander aanwezige fauna krijgen een kans om voort te leven in de omgeving van de zonnepanelen.

Nu is het afwachten wat ervan komt. We blijven het volgen.

LandschapDe 'Europese Dag van de Nationale Parken' (The European Day of Parks) vindt jaarlijks plaats op 24 mei en is een initiatief uit 1999 van de EUROPARC Federation ter ere van de beschermde natuurgebieden in Europa. Nationale parken zijn er als bescherming voor de natuurlijke erfenis van Europa.

Wij willen graag het nieuwste park in ontwikkeling onder uw aandacht brengen: “Van Gogh Nationaal Park Brabant”. Verschillende Brabantse partijen (overheden, bedrijven, organisaties en particulieren) hebben de krachten gebundeld en zijn gekomen tot een Masterplan voor deze ambitie. Er is een mooie website gemaakt ondermeer met nieuws, artikelen, video en animatie om u meer te informeren over de plannen.

Neem een kijkje op: Het Van Gogh Nationaal Park.

 

Klimaat

... een tip vanuit IVN landelijk: een online klimaat cursus.
Want wellicht wilt u echt weten hoe het nu zit met al die verontrustende berichten en de link tussen mens en klimaat en naar hoe wij zelf een verschil kunnen maken.

De cursus wordt dus online geven op woensdag of donderdag, van donderdag 23 september tot en met 11 november (8 bijeenkomsten 19-21 uur via Zoom).

Succes!

Tijdens de paddenstoelenwandeling op 11 oktober was het jammer genoeg nat en donker. Daardoor konden er amper goede foto’s gemaakt worden.

Een van de deelnemers vond dat zo jammer dat hij de wandeling een dag later nog eens overgedaan heeft en heeft toen onderstaande schitterende foto’s gemaakt.
Hij vond het jammer dat hij niet van alle paddenstoelen de naam wist, wij vinden de foto’s ook zonder naam meer dan de moeite waard!
Maar misschien kunnen onze lezers hem aan wat namen helpen? Stuur ze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Dank je wel, Alois!

001 A 001 V Dodemansvingers 1567

 

Tuinvogeltelling 2021

Op het moment dat ik dit schrijf klettert de regen tegen de ramen en is het koud. Waterkoud!
Geen weer om er op uit te trekken en vogels te gaan kijken.

Maar lekker in de warme kamer, achter het raam, onder het genot van een kop koffie tuinvogels tellen kan wél!
Op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Doe je ook mee? Het kost maar een half uurtje en je wordt er niet moe (of koud) van.

Kijk op de site van de Vogelbescherming voor meer informatie en om je aan te melden.
Doen! De resultaten zijn erg waardevol om de stand van onze tuinvogels te bewaken!

 

Midwintertelling 1Medio januari hebben Harry Bode en ik traditiegetrouw weer een midwintertelling gedaan voor SOVON.

De midwintertelling is een jaarlijks terugkerend gebeuren. Al sinds 1967 gaan er jaarlijks vogeltellers door het hele land op pad om watervogelsoorten (en enkele andere, aan het water verbonden vogelsoorten) te tellen. Daarmee is het de oudste watervogeltelling van Nederland.
De Nederlandse midwintertelling maakt deel van een internationale telling, gecoördineerd door Wetlands International. Het doel is om aantallen en verspreiding van overwinterende watervogels eenmaal per winter zo compleet mogelijk vast te leggen.

Wij tellen in twee vastgestelde gebieden, namelijk de Laaksche Vaart en de Hoevense Beemden.
Om het gebied Laaksche Vaart te tellen lopen we ongeveer 4 km langs de Laaksche Vaart (over de dijken) en tellen we alle watervogels die we in en langs de Vaart tegenkomen.
Het tellen in de Hoevense Beemden is een combinatie van tellen vanuit de auto, afgewisseld met stukjes lopen om de vogels op de ons bekende verzamelplaatsen te tellen.
Alles bij elkaar zijn we daar wel een ochtendje zoet mee.

Overigens is “tellen” lang niet altijd echt “tellen” maar meer zo goed mogelijk schatten. Natuurlijk, een paar reigers of meerkoeten kun je exact tellen, maar als je voor een weiland of akker staat die helemaal vol zit met ganzen (op nog geen halve meter afstand van elkaar) dan is tellen wat lastig en wordt het schatten.

Zoals gebruikelijk werden de grootste aantallen geteld onder de ganzen, vooral Grauwe Gans. Canadese Gans en Kolgans waren er ook in behoorlijke aantallen. Opvallend in dit rijtje is zeggen en schrijve één Rotgans. Eigenlijk vinden we Rotganzen hoofdzakelijk in het waddengebied en de Zeeuwse delta. Of dit nu echt een enkel verdwaald exemplaar was, of dat het een groepje was is moeilijk te zeggen. Hij was heel even te zien tussen een groep Grauwe en Kolganzen, maar voordat we nog eens goed konden kijken of er nog meer tussen zaten ging de hele groep op de wieken en konden we dat wel vergeten!

De oogst van deze ochtend:

Soort

 Laaksche Vaart

 Hoevense Beemden

 Totaal

Aalscholver

                        4

                        2

                        6

Blauwe Reiger

                        5

 

                        5

Canadese Gans

                    100

 

                    100

Grauwe Gans

                1,530

                    650

                2,180

Grote Zilverreiger

                        4

                        3

                        7

Knobbelzwaan

                        1

                        1

                        2

Kolgans

 

                      60

                      60

Meerkoet

                        4

                        3

                        7

Rotgans

 

                        1

                        1

Wilde Eend

                        8

                      18

                      26

"Bijvangst"

     

Buizerd

                        1

                        5

                        6

Torenvalk

                        2

                        2

                        4

Totaal

                1,659

                    745

                2,404

 

Paul Mennema

De leden van onze Natuurfotowerkgroep kunnen door de coronamaatregelen niet bij elkaar komen, maar dat wil niet zeggen dat ze geen foto’s meer maken!
Wij ontvingen een paar fraaie foto’s van hen.

De Berk 2595

Hans van Oosterhout: De Berk

 

De Berk 2603

Hans van Oosterhout: De Berk

 

Zw.Bergse molen 2598

Hans van Oosterhout: Zwartenbergse Molen

 

Voorjaar

Ton Vernes: Voorjaar

 

En nog een schitterende voorjaarsbode van Jos Hendrikx (geen lid van de fotowerkgroep):

Voorjaarsbode

 

Sinds 8 jaar heb ik weer een volkstuin. Overgenomen van mijn schoonvader toen deze overleed.

MoestuinierenEen paar jaar heb ik de tuin elk jaar traditioneel twee steken diep omgespit, maar ben nu overgestapt op bewerken met de woelriek of grelinette. Een brede riek met 5 lange tanden en twee stelen. Je steekt de riek recht de grond in vervolgens trek je de twee stelen naar achteren. De grond wordt dan luchtig en los gemaakt en ook het meeste onkruid wordt losgewoeld. Dit kun je dan makkelijk wegharken.
Voordeel van deze “niet-kerende grondbewerking” is dat de bodemorganismen die boven in de grond zitten op hun plek blijven en dat hun huis dus niet op zijn kop wordt gezet. Beter voor je bodemleven dus. Verder gaat de bewerking sneller dan spitten en is het beter voor je rug. Nadeel is dat je op deze manier geen grote kluiten stalmest onder kunt werken. Een oplossing hiervoor is om de stalmest eerst te laten composteren. Compost werk je met een hark door de bovenste laag heen.

Daarnaast plant ik rond mijn tuin en rond de bedjes Russische smeerwortel. Dit is een kruising tussen twee soorten smeerwortel. Deze is onvruchtbaar, zaait dus niet uit en vermeerdert alleen vegetatief. Met zijn lange wortels haalt de smeerwortel voedingsstoffen diep uit de bodem en slaat deze op in het blad. Van de bladeren maak ik gier. Ik stop ze in een emmer water en laat het een week of twee staan. Daarna giet ik het door een oude doek en het aftreksel giet ik verdund (1 liter per emmer) als meststof tussen de planten. Op deze manier kun je ook gier maken van brandnetels. Ook snijd ik de bladeren van de smeerwortel een zestal keer per jaar af en strooi ze uit over de bedden. De voedingsstoffen komen zo in de bovenste grondlaag terecht. Het is sowieso beter om je grond bedekt te houden met bladafval, gras (maaisel) of stro of eventueel met karton. Op deze manier ontstaat een humuslaag, die rijk aan bodemleven is en blijft de grond vochtig, wat in droge zomers een groot voordeel is. Ook van onkruid heb je veel minder last. Dit bedekken van je grond heet mulchen (mulsjen). Ook is permacultuur een trend die in opkomst is. Je werkt dan meer met vaste planten waarvan je regelmatig kunt oogsten. Voorbeelden zijn Nieuw-Zeelandse spinazie, eeuwig moes en oerprei. Grondbewerking is dan nog minder nodig.
Bladluizen ga ik te lijf met een rugspuit gevuld met water en per liter 20 cc vloeibare driehoekzeep en 20 cc spiritus. Ook span ik wel fijn gaas over de planten tegen insectenvraat. Vogels houd ik weg met netten, gespannen over bogen van electriciteitsbuizen.

Niet iedereen is in de gelegenheid om een lapje grond te huren, maar ook in een kleine tuin of zelfs op een balkon kun je groenten kweken. In emmers kun je prima worteltjes kweken en er zijn speciale houten moestuinbakken te koop. Vul ze wel met biologische potgrond. Heb je weinig oppervlakte, dan kun je ook de hoogte in. Aan de schutting kun je bakken hangen en je kunt peultjes kweken langs een bouwstaalmat tussen de palen van een pergola.
Steeds vaker zaai ik mijn groenten thuis voor om de kauwen en duiven voor te zijn. Ik maak zelf zaaigrond van 10 scheppen potgrond, vermengd met 4 scheppen metselzand. Zaaien doe ik in zaaitrays, mosselbakken en boterkuipjes. Met noppenfolie bescherm ik de bakken tegen uitdrogen en nachtvorst. Vuistregel voor zaaien is: zaai net zo diep als het zaadjes dik is. Sommige zaden, zoals prei mag je helemaal niet onderdekken. Alleen een beetje aandrukken.
Naast groenten zaai ik ook graag akkerbloemen rond de tuin om de wilde bijen en vlinders te lokken. Op internet, Pinterest en Youtube is heel veel informatie te vinden over allerlei vormen van moestuinieren. Zelf je groenten kweken is gezond, lekker, leuk en brengt je in contact met de natuur.

Jan Nuijten.

Prijs

Geweldig mooi nieuws voor IVN Natuureducatie! Wij hebben de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds 2021 gewonnen. Dit mede dankzij jullie enthousiaste en waardevolle inzet! Een mooie erkenning dat IVN écht het verschil maakt.

Onlangs werd IVN-directeur Jelle de Jong verrast door directeur Cathelijne Broers van het Prins Bernhard Cultuurfonds tijdens een live interview op NOS Radio 1. Volgens de jury die de prijs uitreikt heeft IVN in coronatijd, waarin de natuur voor veel mensen een belangrijke positie innam, haar meerwaarde bewezen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van €150.000,- De prijs zal op 16 november tijdens een feestelijke ceremonie officieel worden uitgereikt.

De adviescommissie Natuur van het Cultuurfonds licht de keuze voor IVN als volgt toe. ‘Als de afgelopen tijd iets duidelijk is geworden, dan is het wel hoe belangrijk natuur voor ons is. Want voor veel mensen was een wandeling door het bos of de duinen, langs het strand of door de polder, het enige uitje dat er nog was. Voor veel mensen biedt een groene leefomgeving troost, rust, inspiratie en gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die ziek zijn, sneller herstellen als ze regelmatig in een groene omgeving zijn. IVN speelt hierbij een enorm belangrijke rol.’

‘Een grote eer en een terechte waardering voor het werk van alle IVN’ers’, aldus directeur Jelle de Jong. We zijn natuurlijk enorm trots op deze bijzondere oeuvreprijs. Dit sterkt ons in onze missie: jong en oud laten beleven hoe leuk, gezond en belangrijk natuur is!

Van harte gefeliciteerd allemaal! 

Op 24 oktober is het Nacht van de Nacht! Dit is een jaarlijks evenement om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. Want wist je dat teveel (kunst-) licht in de avond en nacht allerlei dieren, insecten én planten verstoord?

Doorgaans vinden er overal in het land activiteiten plaats in het donker en worden mensen gestimuleerd hun lichten uit te doen. De activiteiten kunnen dit jaar geen doorgang vinden, zo ook onze geplande posten-wandeling, maar de oproep geldt daardoor des te meer:

Mag het licht uit?

Wij willen dus alle inwoners en bedrijven in Halderberge, Moerdijk en Etten-Leur oproepen, om tijdens de Nacht van de Nacht zo veel mogelijk lichten te doven. Zo blijft het donker, echt gezond donker. En laten we zien, dat het best wat minder kan met de buitenverlichting. En het is nog duurzamer ook!

NvdN logo 2020


Teveel licht ’s nachts, is echt niet goed voor planten en dieren; want bijvoorbeeld 50% van onze dieren in Nederland zijn nachtdieren, die hebben juist de duisternis nodig voor allerlei verschillende levensbehoeften! Maar ook onze insecten, nachtvlinders en planten worden verstoord in groei en ontwikkeling.

Wij zelf kunnen ook helpen door bijvoorbeeld 's nachts onze tuinverlichting uit te doen, dan komen we al een eind. En om de veiligheid te waarborgen rondom ons huis, is een bewegingssensor een goed alternatief en compromis.

Wil je weten wat jij zelf nog meer kunt doen tegen lichtvervuiling? Kijk dan op www.nachtvandenacht.nl

Er is veel onderzoek gedaan en veel geschreven over lichtvervuiling. Dit zijn een paar links naar websites die de onderzoeken hebben behandeld.:

Ton Vernes  Burgh Haamstede 1 007

Nu een bezoekje aan de bibliotheek er niet in zit, is internet een nog grotere vriend van ons geworden. Je vindt er van alles, zoals online cursussen. Vandaag brengen we er twee onder de aandacht.

Allereerst de website van ‘de wilde school’, https://wildeschool.nl/ . De wilde school is een site over wild plukken en heeft zowel veel informatie als een online cursus! Niet dat we dat nou stimuleren maar het geeft zoveel leuke kennis over de wilde planten! Er is zelfs een gratis wildpluk-kookboekje voor diegene die zich daar inschrijft op de nieuwsbrief.

De tweede is de wellicht al een bekende, de vogelcursus van de Vogelbescherming. Handig voor de tuinvogeltelling op 29 t/m 31 januari! Voor beginners of gewoon als opfriscursus, ga hier naar de website van de vogelbescherming.

Ga op een mooie dag eens kijken op de Brouwersdam (Schouwen-Duiveland). Er zijn op dit moment veel wintergasten te zien.

Met enig geluk kan je zien:
IJseend, Eidereend, Zwarte Zee-eend, Kuifduiker, Brilduiker, Roodkeelduiker, Middelste Zaagbek, Paarse Strandloper, Drieteenstrandloper, Zeekoet, Kuifaalscholver, Sneeuwgors.
Daarnaast uiteraard ook veel Meeuwensoorten, Gewone en Grijze Zeehond, Slechtvalk, Steenloper, Scholekster, Bontbekplevier, etc.

En als je dan toch op Schouwen bent ga dan ook eens kijken aan de zuidkant (Oosterschelde) bij de Plompe Toren, Plan Tureluur, inlagen achter Zierikzee en Zonnemaire (Bommenede) en Dreischor (Dijkwater).

Hierbij een aantal foto’s.

Tip 1

 

 

 

   

 
Paarse Strandloper

Tip 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zilvermeeuw

Tip 3

 

 

 

 

 
Drieteenstrandloper

Tip 4

 

 

 
Eidereend (m)

Tip 5

 


IJseenden (v)

 

Frank Linssen

Vandaag, 10 april, zijn de getimmerde nestkastjes door een aantal vrijwilligers opgehangen. Zelfs onze IVN jeugd deed mee! Dit project is opgestart vanuit een burgerinitiatief, om op een biologische en natuurvriendelijke manier de inwoners van Etten-Leur te helpen bij de overlast van de processie rups. De gemeente Etten-Leur had als locatie voor het ophangen, onder andere langs de Beiaard aangewezen. En daar waren we dus.

 Nestkast 1Nestkast 2

Nestkast 3Nestkast 4

Nestkast 5

Vogelbescherming

De Vogelbescherming - Ontdek de vogels van de Zuidwestelijke Delta met gratis vogelherkenningskaart.

Het gebied biedt prachtige mogelijkheden om vogels zoals aalscholver, lepelaar en verschillende soorten sterns in hun natuurlijke omgeving te zien. Een nieuwe gratis vogelherkenningskaart helpt u de opvallendste soorten te herkennen en geeft tips voor mooie vogelkijkplekken.

Het hele artikel leest u hier: www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/ontdek-de-vogels-van-de-zuidwestelijke-delta

Zaterdag 12 september 2020

Op deze zonnige zaterdagochtend gingen we met 5 kinderen, ouders en oma’s naar de Buisse Hei tussen Schijf en Achtmaal. Helaas waren drie kinderen afgemeld wegens verkoudheidsklachten.

Op dit landgoed heeft in de vorige eeuw de dichteres Henriëtte Roland-Holst gewoond, met haar man Adriaan, die beeldend kunstenaar was. Het echtpaar ontving veel beroemde gasten, kunstenaars en politici. We zijn gestart bij de parkeerplaats en begonnen aan de rode route. Langs deze route is een aantal borden geplaatst met gedichten van Henriëtte en bezoekers die een gedicht hebben ingestuurd.

Onderweg stonden we stil bij een aantal eiken met duidelijke littekens van blikseminslagen. In sommige littekens was een spechtenhol uitgehakt. Ook bekeken we een aantal naaldbomen. Als er twee naalden op een voet staan, is het een den. Den-duo. Bij de spar staan de naalden alleen: spar- solo en bij de lariks staan de naalden in een trosje: Lariks-legio.

We verzamelden elk 5 dennenappels en om beurten gooiden we een dennenappel tegen een boomstam vanaf een afstand. De jongste kinderen gooiden niet meteen raak, maar gaandeweg ging het beter en hadden ze toch minstens twee keer de stam geraakt. Oefening baart kunst.

Excursie naar de Buisse Heide  01Bij omgevallen bomen keken we onder de schors en schrokken van het grote aantal pissebedden dat onder de schors zat. Het dode hout wordt door allerlei diertjes, schimmels en bacteriën verteerd en omgezet in voedingsstoffen voor de nieuwe bomen. Heel veel naaldbomen worden verwijderd en vervangen door inheemse bomen, die van nature op de zandgrond horen: eiken, berken, lijsterbessen, vuilboom.. De naaldbomen zijn aangeplant om het stuivende zand vast te leggen en ook voor de houtproductie, voor stuthout in de mijnen. De bomen werden geplant op verhoogde bedden. Deze zijn van elkaar gescheiden door geulen. Zulke verhoogde bedden heten rabatten en voorkwamen dat de jonge bomen niet te nat stonden. Tegenwoordig is de grond veel te droog en zouden rabatten niet meer nodig zijn.

Excursie naar de Buisse Heide  02We kwamen ook heel wat paddenstoelen tegen. Met een spiegeltje bekeken we of het om een plaatjeszwam ging of een gaatjeszwam. We zagen twee jonge exemplaren van waarschijnlijk eekhoorntjesbrood. Ook zagen we stuifzwammen; aardappelbovisten. Als hij rijp is en je duwt er zachtjes met je schoen op, dan stuiven de sporen naar buiten.

In een beukenlaan maten we de omtrek van een beuk. Als je de omtrek deelt door 2½ dan weet je ongeveer de leeftijd van de boom. De beuken in de laan zijn ongeveer 80 jaar oud. In ons klimaat neemt de omtrek van de stam elk jaar met 2½ cm toe.

Op de hei probeerden we zelf een gedicht te maken, een elfje. Een elfje begint met één woord. De tweede regel bevat twee woorden. De derde regel drie woorden en de vierde regel, vier. De laatste regel bevat weer één woord. Een voorbeeld:

Heide
Paarse heide
Mooie paarse heide
Ik hou van heide.
Prachtig.

Hou je niet in en stuur je elfje naar ons toe : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
en het hoeft niet te rijmen.

In een drooggevallen ven zagen we moerashertshooi, een zeldzame plant van natte heide.
Tussen de hei speurden we naar hagedissen, die vaak schuilen in de grote graspollen van het pijpenstrootje. Bij het voorwandelen zag ik ze wel. Helaas nu niet. Ook kun je, met name in het voorjaar, op een zonnige ochtend gladde slangen zien zonnen. Gladde slangen zijn niet giftig en doen niets. Wel zagen en hoorden we twee buizerds boven de hei cirkelen.

Excursie naar de Buisse Heide  03

 

We weken even van de route af om een laaggelegen heideveld te bekijken. Hier zie je naast struikheide ook dopheide. En hoer groeit ook het vleesetende plantje  de kleine zonnedauw.
Deze plant heeft blaadjes met daaraan kleine druppeltjes, die op dauw lijken, maar lijm bevatten. De insecten denken dat ze hun dorst kunnen lessen worden gefopt. Het blad krult zich om het beestje en verteert het zo.

Excursie naar de Buisse Heide  05

 

We kwamen weer in een beukenlaan en langs een bloemrijk grasland. Hier groeit veel blauwe knoop. Deze mooie plant kwam vroeger veel voor in vochtige weilanden, maar is nu zeldzaam. In het veld sprongen ook veel sprinkhanen. De veldsprinkhaan met mooie rode vlekken en sabelsprinkhanen. Verder dikke kruisspinnen en ook een wespspin of tijgerspin. De tijgerspin hoort eigenlijk in Zuid-Europa thuis. Door het warmer wordende klimaat voelt hij zich hier steeds meer thuis. We vingen wat diertjes en konden ze goed bekijken. Daarna lieten we ze weer los.

We kwamen weer in de buurt van de parkeerplaats. Naast het pad lagen veel veren. Hier heeft een roofvogel, een sperwer of een havik een duif gevangen en geplukt. We zagen ook nog een mooie buikzwam, een parelstuifzwam en kabouters, elfjes en Roodkapje bij een aantal dikke beukenbomen.

We hebben maar de helft van de route gelopen omdat we zoveel tegenkwamen. Volgende keer lopen we de andere helft. Hopelijk staat er dan weer water in de nu verdroogde vennen.

Ron Roelen en Jan Nuijten

uit “Natuurlijk” (voorloper Klamper), editie 1 – november/december 1976

VliegendHert003

De ontwikkeling van de meikever, die in twee soorten in Nederland voorkomt, de Hollandse en de Gewone, duurt drie jaar, zodat om de drie jaar een meikeverjaar kan ontstaan. Ze kunnen in grotere hoeveelheden veel schade toebrengen aan boom en struik. Maar dit is in het jaar 1976 geen probleem meer, want ze zijn er gewoon niet.
Deze kevers komen niet voor op de Iidst van de beschermde inheemse diersoorten.
Wel het zogeheten: VLIEGEND HERT – luisterend naar de Latijnse naam Lucanus cervus, dat vanaf 1975 op de lijst aanwezig is.
Het is de grootste inlandse kever en dat is ook duidelijk te zien wanneer U meikever en vliegend hert naast elkaar vergelijkt.
De bovenzijde van het vliegend hert is mat-glanzig zwart, de dekschilden en de voorkaken zijn bruin. Bij grote mannetjes is de kop veel breder dan het halsschild, het voorhoofd aan de zijden en van achteren met een hoog opstaande kantige lijst, de gewei achtige voorkaken ongeveer zo lang als de dekschilden.
Bij het wijfje is de kop smaller dan het halsschild, zonder opstaande kantige lijst, de voorkaken klein en over elkaar gebogen.
Door de mannetjes worden in de paartijd hevige gevechten geleverd, waarbij ze elkaar lelijk kunnen toetakelen.
Soms zijn er exemplaren met diepe wonden op de dekschilden.
De afmetingen zijn ongeveer de volgende:
mannetjes zonder kaken 26 - 55 mm, de wijfjes 26 – 41 mm.
Ze kwamen eerder voor in o.a. de Soerense bossen.
De ontwikkeling duurt vier - vijf jaar, de larven leven in oude eikestobben en verteren rottend hout.
Er zijn in Nederland nog een drietal kleinere soorten, met de welluidende namen - Klein vliegend hert, Blauw vliegend hert en Rolrond vliegend hert. Ze danken hun naam aan de enorme op hertegeweien Iijkende voorkaken. Deze karakterestieke kenmerken laat ik U op de tekening zien.
Het zeldzaam worden van het vliegend hert en wellicht in mindere mate de meikever, zal mede een gevolg zijn van het ontbreken van de voor deze dieren zo specifieke ecologische factoren. Dat kan in onze bossen zijn de ongelooflijke ordening, het opruimen van wat voor de mens niet belangrijk wordt geacht, maar ook het gebruik van grootschalige werktuigen en daarnaast nog kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
In ons land komen ze op de Veluwe nog voor.

Joost Verwijs.

Zorgen voor de veiligheid van de vogels

Wie vogels op de voederplaats in de tuin wil, zal toch voor enkele dingen moeten zorgen die essentieel zijn, om de vogels naar de tuin te lokken. Waar het bij de vogels om gaat, is eten en drinken. Want de liefde gaat ook bij hen, door de maag. Wat al even belangrijk is, de vogels moeten zich veilig voelen in je tuin. Als de vogels belaagd worden door een kat(ten) dan mag je de lekkerste dingen in je tuin strooien of hangen, dan komen de vogels toch niet. Hun veiligheid is toch het allerbelangrijkst voor hen. Katten en vogels gaan nu eenmaal niet samen. Mensen houden van hun kat(ten); het mag niet eens bij je opkomen, om een kat te kwetsen of te doden. Het kan je trouwens nog duur te staan komen ook. Best is een schrikdraad rondom je tuin te spannen. Dat houdt gegarandeerd de katten uit je tuin.

In een kale tuin zonder struiken of bomen zijn de vogels ook zeer kwetsbaar omdat ze bij gevaar van roofvogels niet kunnen wegvluchten in de struiken of bomen. Wees er maar zeker van, als je veel vogels in de tuin krijgt dat de sperwer op bezoek komt en uiteraard niet om naar de vogels te kijken, maar om ze op te peuzelen. Zorg dus voor een flinke struik, conifeer of dennenboom.

Hoe groter de ramen van je huis, des te gevaarlijker voor de vogels. Vogels schatten dit vaak verkeerd in en vliegen zich te pletter tegen het glas.

Vogels voeren 1
Alleen topkwaliteit voer is pas goed genoeg voor de vogels in je tuin.

 

Opletten met brood

Brood is goed voor de vogels, maar grote porties op de grond gooien, die er meerdere dagen blijven liggen, is helemaal niet goed. Gooi je toch brood op de grond, niet meer dan in een dag opgegeten wordt. Binnen de kortste keren, komt er schimmel op het brood en dat is gewoon vergif voor de vogels. Dus altijd goed controleren, of het niet reeds beschimmeld is, nog voor je het aan de vogels gaat geven. Want dat hoort gewoon in de vuilniszak.

Brood dat ‘s nachts op de grond blijft liggen, lokt muizen en ratten en dat is ook weer de bedoeling niet. En krijg je ook nog eens last met de buren.

Gekookte aardappelen lokt spreeuwen, meeuwen en kauwen, ook hier zorgen dat je niet meer aanbiedt dan in een dag opgegeten wordt. Want ook op aardappelen komt heel snel schimmel en maakt de vogels ziek. Om het even welke vogel die ziek wordt in de natuur, is meestal dezelfde dag nog dood.

 

Vogels voeren 2Geen vetbollen maken van gebruikt frietvet

Vetbollen ook wel mezenbollen genoemd. Nogal wat mensen maken deze bollen zelf van gebruikt frituurvet! Hallo, dat doe je toch niet. Ik ben een Belg, die weten alles van frieten te bakken :-). Op de verpakking van frituurvet staat, hoeveel keer je frieten mag bakken in het vet, meestal is dat vijf hooguit zeven keer.

De beste frieten worden gebakken als het frituurvet een hitte heeft van 175 graden en na 5 à 7 keer moet je het vet vervangen. Je kan dat ook zien wanneer het frituurvet donkerder wordt en zelfs bijna zwart. Daar nog frieten in bakken is zeer ongezond. Het is wel erg dat er nog steeds mensen zijn die dat niet weten. Sommige mensen die het wel weten of ook niet, gaan van dit vervuilde vet nog vetbollen maken voor de vogels. Vervuild gebruikt frituurvet, doe je in flessen en bij de milieustraat in België noemt dat het containerpark, daar kan je ze afgeven. In sommige grootwarenhuizen wordt dat ook aangenomen om te recycleren.

Maak je vetbollen voor de vogels, gebruik dan vers kwaliteitsvet (ossenwit). Meng er kwaliteit vogelzaden onder en zeker geen afval uit de vogelkooi. Doe de vetbollen niet in van die gekke plastieknetjes, waar de mezenbollen te koop in aangeboden worden. Die plastieknetjes zijn een constant gevaar voor de vogels. Ze kunnen er met hun pootjes in verstrikt raken en er ook met hun tong achter haken. En dat is fataal voor een vogel, de plastiek netjes zijn ook nog eens slecht voor het milieu. Bij Vivara zijn er handige houders te koop waarin je vier vetbollen kan doen. Veilig voor de vogels en prima voor het milieu. Wil je toch de vetblokken zelf maken, dan kan dit met fijn gemalen pindanoten of gepelde zonnepitten en mengen in ossenvet. In de handel zijn er handige voederhuisjes te koop waar een of twee blokken in passen. Als je www.vivara.nl intikt bij Google, vind je eigenlijk alles op gebied van vogels voederen in de tuin.

 

Vogels voeren 3Geen pindanoten tijdens het broedseizoen

Pindanoten, zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten, maar iedereen zegt pindanoten dus doe ik het ook maarJ. Buiten het broedseizoen is het een uitstekend voedsel, het is zeer voedzaam en het is niet duur, dat is ook meegenomen. Tijdens het broedseizoen, mag je geen pindanoten voederen aan de vogels. Waarom? De mezen of ook andere vogels, pikken flinke brokken van de pindanoten en stoppen deze in de bekjes, van hun jongen, binnen de kortste keren zit hun kropje vol. Probleem is dat de jongen dit voer niet, of bestaat dat de jongen kunnen stikken of verhongeren met hun kropje vol. Jonge mezen hebben sappige rupsen en insecten nodig, kortom dierlijke voeding.

 

Vogels voeren 9Zuiver drink-, en badwater.

Vele mensen hebben een drinkschaal in hun tuin staan voor de vogels en regelmatig gieten ze er wat water bij. Een dergelijke drinkschaal is een bron van bacteriën, die de vogels ziek kunnen maken. Het water in de drinkschaal moet zo zuiver zijn, dat je er zelf zou durven van te drinken. Zorg elke dag voor vers water en schrob de drinkschaal elke dag flink uit, Zodat het water fris, helder en zuiver is. Vogels laten soms hun uitwerpselen in de drinkschaal vallen, daardoor wordt het zo al vies. Nog erger is het, als juist die vogel ziek is. Een drinkschaal met schoon water, lokt winter en zomer veel vogels naar je tuin.

Graansilo: wij zijn gewonnen voor een graansilo, je kan die in alle tuincentra kopen. Maar bij Vivara hebben ze er, waar je ook een korf kan over monteren. Zodat kauwen en duiven er niet bij kunnen. Niet dat ik iets heb tegen kauwen, integendeel ze maken deel uit, van mijn 500 favoriete vogels. Maar als ze massaal in je tuin komen, blijven de kleine vogels weg. En in het leven moet je steeds maar keuzes maken. Met ons mini-tuintje is de keuze vlug gemaakt! Kleine vogels dus. Maar enkele kauwtjes of duiven zijn ook welkom.

 

Vogels voeren 4Alleen kwaliteitsvoer

Welke zaden in de silo, we opteren om wat te mengen en nemen 5 kg parkieten mengeling, 1 kg kanarie mengeling en 1 kg gepelde zonnepitten. Afvalzaden uit de volière, doen we in de GFT afvalbak en worden niet aan onze tuinvogels gegeven. De kans op besmetting of dat ze beschimmeld zijn is veel te groot. We voeren alleen kwaliteitszaden, aan onze volièrevogels. Voor de vogels in de tuin, is dat niet anders. Vinken eten graag zaden, die op de grond liggen. Hier telt ook weer de regel niet meer op de grond strooien dan dat ze op één dag opeten om schimmel tegen te gaan en muizen en ratten niet naar je tuin te lokken. Als je tuin bezocht wordt door katten, geen voedsel voor de vogels op de grond gooien. Anders verdwijnt er regelmatig een vogel in de maag van een kat.

Een voedertafel op 150 à 180 cm hoogte is voor de vogels veel veiliger.

Merels, lijsters en spreeuwen eten tijdens de winter, eigenlijk het hele jaar door, heel graag universeel voer, voor spreeuwen en lijsterachtigen. Deze van het merk Witte Molen wordt door de vogels het liefst gegeten. Dit voer staat op een tafel met daarover een metalen korf, waar vogels tot de grootte van een merel en spreeuw doorheen kunnen. Maar duiven en kraaiachtigen niet.

Rijpe appels en peren: worden ook graag gegeten door merel, spreeuw en lijsters, ook deze worden niet op de grond gegooid. Maar op een plankje waar een gat in gemaakt is, ongeveer de grootte  van een appel. Langs de zijkant wordt er een ijzeren spil doorheen de appel of peer gestoken. Kan je weer ergens ophangen, altijd maar zorgen om schimmel op het voeder te vermijden en voor de veiligheid van de vogels.

Meelwormen: elke dag enkele meelwormen zorgt ervoor dat de vogels je als het ware opwachten tegen de tijd dat je met je potje met hun lekkernij afkomt.

Zuiver drink en badwater is heel belangrijk voor de vogel in je tuin

Wij voederen het hele jaar door, maar pindanoten of walnoten alleen buiten het broedseizoen.

Vogels voeren 5 Vogels voeren 6 Vogels voeren 7 Vogels voeren 8 Vogels voeren 10
Platwitzaad voor
mussen en gorzen
Parkietenzaad  Gepelde zonne-
bloempitten
Meelwormen Merel en spreeuw kan
bij het voer,
duif en kauw niet

 

Als er mensen bij ons op bezoek komen, kunnen ze soms hun eigen ogen niet geloven, als ze zoveel vogels in ons minituintje zien. Soms vragen ze vol verwondering, zijn dat jullie vogels, of ze denken dat heel ons tuintje één volière is. Soms zitten er wel 100 huis- en ringmussen op en rond de graansilo. Maar ook merels, roodborst, winterkoning, spreeuwen, zanglijster, heggenmus, vinken, kool- en pimpelmezen hebben we het hele jaar door in ons tuintje.

We houden een lijst bij van de vogelsoorten die in 12 jaar in ons tuintje van 6 meter op 12 meter op bezoek kwamen. We vinden het allemaal schitterende vogels, maar er zijn er toch bij waar we wel heel trots op zijn. 

 

Waargenomen vogelsoorten in onze tuin.

 1. Beflijster
 2. Zanglijster
 3. Merel
 4. Koolmees
 5. Pimpelmees
 6. Staartmees
 7. Zwarte mees
 8. Heggenmus
 9. Roodborst
 10. Zwarte roodstaart
 11. Fitis
 12. Grote bonte specht
 13. Tjiftjaf
 14. Groene specht
 15. Ekster
 16. Gaai
 17. Kauw
 18. Spreeuw
 19. Sijs
 20. Vink
 21. Barmsijs
 22. Keep
 23. Groenling
 24. Huismus
 25. Ringmus
 26. Houtduif
 27. Turkse tortel
 28. Winterkoning
 29. Goudhaantje
 30. Spotvogel
 31. Sperwer
 32. Waterhoen.
 33. Putter
 34. Boomklever
 35. Koperwiek
 36. Zwartkop
 37. Boomkruiper
 38. Kramsvogel
 39. Noordse kauw

 

Alois Van Mingeroet

video conference kleinOnze vereniging houdt op dit moment de Algemene Ledenvergadering 2021 van IVN Dintel- en Marklanden. Helaas zijn de Coronamaatregelen nog niet zodanig versoepeld dat we een “echte” vergadering met fysieke aanwezigheid kunnen houden, daarom vindt de vergadering, net als vorig jaar, weer online plaats.

Onze leden  hebben inmiddels via de mail een link ontvangen waar alle stukken voor de ALV zijn in te zien, waar ze vragen kunnen stellen (en de antwoorden kunnen lezen) én waar ze vanaf 21 juni hun stem uit kunnen brengen.

Om te stemmen is een unieke code nodig die de leden in het weekend van 19 en 20 juni via de mail ontvangen.

Dit is dé kans om inspraak én invloed te hebben op de koers van onze vereniging. Maak daar gebruik van en laat je stem horen want u bént de vereniging. Dus heel graag tot ziens met uw stem!

Politiek

Vogelbescherming Nederland organiseert op 28 en 29 juli aanstaande twee digitale workshops over gemeentepolitiek en hoe ook jullie de belangen van de natuur kunnen behartigen. De bijeenkomsten zijn gratis te volgen en wellicht kunnen deze workshops waardevol zijn voor jullie leden.

Inleidende digitale workshop voor belangstellenden:

In Zambia is het redelijk normaal dat je de kinderen van overleden familieleden in je gezin opneemt. Maar dat betekent wel meer monden te voeden, mensen te kleden, meer kosten voor onderwijs etc.

Daarom hebben Trees Eggenkamp en Kalervo Kuokkanen in 2000 een stichting opgezet in hun vorige woonplaats Zambezi in Zambia. Zij betalen voor enkele gezinnen o.a. de kosten voor het onderwijs, door donaties voor lesgeld, schooluniform, examengeld, schoenen e.d. voor deze weeskinderen.

Voor de verder studerende jongeren is toegang tot hun digitale schoolwerk noodzakelijk. Vandaar dat de stichting heel blij wordt van een oude laptop.

SteunaanZambezi.nl

Pim van de Boor, bestuurslid van IVN Etten-Leur en omstreken, overhandigd de gebruikte laptop, op gepaste afstand natuurlijk, aan de heer Kuokkanen en de heer W. Eggenkamp.

Maar IVN hoopt ook dat deze donatie een voorbeeld mag zijn die velen doet volgen; want heeft u nog een oude laptop ongebruikt in de kast? Laat het de stichting weten via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Hartelijk dank alvast, u maakt er veel jonge mensen weer blij mee!

Meer informatie over de stichting vindt u op www.steunaanzambezi.nl

Mooi hé, die sneeuw.
Vooral van achter het raam, kopje koffie er bij …..
Of warm aangekleed naar buiten en genieten van die sneeuwpracht!

Dieren hebben die luxe niet. Ze hebben geen raam om achter te zitten (van koffie houden ze niet) en warm aankleden is er al helemaal niet bij. Sommige zoogdieren hebben wel een dikkere wintervacht, maar vogels moeten het zomer en winter met (nagenoeg) hetzelfde verenpakje doen.

Winterperikelen 0

Na de sneeuwstorm van afgelopen weekeinde gingen er al vrij snel signalen rond in het Netwerk Uilenbescherming Brabant dat er, vooral in Oost- en Midden-Brabant, steenuilenkasten dicht gesneeuwd waren. Als de steenuil op dat moment niet binnen was, was hij buitengesloten en had geen beschutte schuilplek meer. Als hij binnen was, was het nog erger, want hij kon niet meer naar buiten om te jagen en had dus geen toegang meer tot voedsel. Een nog onbekend aantal uilen is dan ook op een vrij ellendige manier aan zijn eindje gekomen.

Omdat het voor onze uilengroep ondoenlijk is binnen een paar dagen alle (bijna 80) steenuilenkasten in het werkgebied langs te gaan, hebben wij onze gastgevers gevraagd om te checken of de kast nog wel toegankelijk was.
En al snel stroomden de reacties binnen, variërend van “Met mijn kast niks aan de hand”, via “Ik heb hem zelf al sneeuwvrij gemaakt”, tot “Help! De kast zit dicht!”.

Winterperikelen 1Donderdagochtend zijn we een aantal kasten langs geweest om sneeuw te ruimen. Gelukkig hebben we geen slachtoffers aangetroffen. Of de bewoners waren niet thuis toen de kast dicht sneeuwde, of de bewoners konden zich nog net door de vliegopening wurmen.

Gelukkig wordt er geen sneeuw meer verwacht en gaan de temperaturen stijgen. Dan kunnen de uilen zich weer bezig gaan houden met wat er écht toe doet: voortplanten! Het baltsseizoen kan gaan beginnen!

Paul Mennema
Coördinator Uilenwerkgroep.

DSC 9996 klein
"It Giet Oan!” zouden de Friezen zeggen (en de Brabanders “We goan wir beginnu!”), maar in september gaan wij in ieder geval van start met het organiseren van Natuuractiviteiten buiten! Fijn!

We hebben al een lijstje met ideeën voor interessante thema wandelingen en er zijn al plannen gemaakt voor de organisatie van evenementen zoals ‘Fête de La Nature’ in september. Maar het belangrijkste is, we kunnen weer samen genieten van de natuur om ons heen. Daar krijgen wij en hopelijk u ook, weer nieuwe energie van.

 

En mocht u zin hebben om ons te helpen, schrijf u dan in voor de ‘ vrijwilliger-voor-een-dag’ agenda. Wij houden u dan op de hoogte voor leuke korte vrijwilligers klussen waarop u kunt inschrijven mocht u dat willen. Zet in ieder geval 7 november in uw agenda, het is dan de landelijke Natuurwerkdag en daar gaan wij als Dintel en Marklanden ook aan mee doen.
Wij kijken uit naar u en de natuur om ons heen, dus hopelijk tot gauw.

Als dank kregen mijn vrouw en ik een arrangement van twee dagen aangeboden op het eiland Tiengemeten. Een cadeautje waar we als natuurliefhebbers blij mee waren. Op 10 september was het zover en maakten we om 10:00 uur de overtocht van Nieuwendijk naar Tiengemeten met de pond van Natuurmonumenten.

Het was mooi weer en op de eerste beste waterplas die we zagen zat een groot aantal slobeenden. Vanwege de ruiperiode hadden ze allemaal wel dezelfde bruine kleur maar waren vanwege die grote sloebersnavel duidelijk herkenbaar. Het is wel het nadeel van in september gaan vogels spotten. Alle watervogels zijn eenduidig van kleur en je moet goed kijken naar de details om de verschillende soorten te herkennen. Naast de slobeend hebben we de wilde eend, wintertaling, kuifeend en krakeend kunnen aanschouwen.

Op vogelgebied valt verder het hoge aantal torenvalken en buizerds op. Op het eiland hebben meerdere kiekendieven nesten gehad en jongen grootgebracht maar we hebben er slechts één gezien. De aantallen spreeuwen en boerenzwaluwen waren indrukwekkend. Bijzonder om te vermelden is de albino boerenzwaluw die tussen zijn soortgenoten vloog. De vogel zorgde voor een opstopping van fietsers en wandelaars die vol verbazing naar het vogeltje keken. 

Het voordeel van een bezoek van twee dagen aan het eiland is dat je overal de tijd voor neemt en dat je waarnemingen veel gedetailleerder zijn. Je blijft wat langer zitten in een vogelkijkhut en dat levert altijd wat op. Zo hoorden we al een tijdje de kenmerkende roep van een braamsluiper maar dat beestje zie je, omdat het zo schuw is, bijna nooit. Toen het geluid wel erg dichtbij kwam zag ik hem op enkele meters van de hut boven op een wilgenroosje zitten. Het beestje waande zich alleen op de wereld en was nergens bevreesd door. Ik was weer een geluksmomentje rijker.

Twee dagen op Tiengemeten  guldenroede

Ik ben een vogelaar maar kijk ook naar andere dingen in de natuur zoals planten en insecten. De guldenroede heeft het eiland enkele weken geelgekleurd en dat was een prachtig gezicht.

  

 

 

 

 

  

 

Twee dagen op Tiengemeten  zaadpluis

 

Wel eens gekeken naar de zaadpluis van de zo verfoeide akkerdistel? Doe het eens en je staat verbaasd over de schoonheid.

 

 

 

 

 

 

   

Twee dagen op Tiengemeten  blauwtje

 

Op vlinder en insecten gebied was er ook voldoende te beleven de dagpauwoog, atalanta, diverse soorten zandoogjes en blauwtjes waren veelvuldig aanwezig. Omdat het eiland zo bloemenrijk is word je omringd door het gezoem van diverse soorten bijen en hommels. Muggen heb ik minder gezien maar wel gevoeld.

 

 

 

  

 

Breng ook eens een bezoek aan Tiengemeten en doe er twee dagen over. Wij hebben ervan genoten.

René Jongmans.

De tweede helft van mei en de eerste helft van juni is dé tijd om de nestkasten van onze uilen te inspecteren op broedresultaat. Vorig jaar is daar helaas weinig van terecht gekomen (we zaten toen net in de lockdown), maar dit jaar hebben we dat wel goedgemaakt!
Na een vreemde winter met al vroeg een warme periode en een nog vreemder voorjaar met een vrij lange en late koude periode (en zelfs een heuse sneeuwstorm die dreigde steenuil nestkasten te verstoppen) waren wij uiteraard ontzettend nieuwsgierig hoe onze uilen het gedaan zouden hebben.

8:00 uur verzamelen in Zevenbergen station – duur ± 5 uur

Hans van Oosterhout  Kleine Karekiet

Omdat de zomergasten vertrekken en de wintergasten arriveren kunnen we van alles verwachten op de vogelexcursie naar de vogelboulevard en Volkerak. Watervogels zullen de hoofdmoot zijn maar ook roofvogels zullen we zeker treffen.
We gaan dit keer dus helaas NIET naar de aangekondigde Biesbosch aangezien we in de bootjes de 1,5 meter niet kunnen waarborgen.

Zin om mee te gaan? 

Schrijf in

Geboren in Etten-Leur in 1901 en overleden in Bakel in 1992 is Jan Vriens beter bekend in het oosten van Noord-Brabant dan in zijn geboortestreek. Toch zullen veel van onze leden de naam wel herkennen als grondlegger van de collectie van ons Natuurmuseum.

Onlangs kreeg onze secretaris van een onbekende gever een krantenknipsel (Brabants Dagblad 1982) in de bus dat een mooi inzicht geeft in de persoon én de gedrevenheid van Jan Vriens. Lees hier het volledige artikel.


Ik denk dat het niemand die met enige regelmaat tussen Etten-Leur en Zevenbergen (of andersom) rijdt ontgaan zal zijn: de vijf kleine(re) windmolens aan de Groenendijk zijn vervangen door drie hele grote.
Nou kun je van windmolens vinden wat je wil (inderdaad: mooi zijn ze niet), feit is dat ze hard nodig zijn wil Nederland de transitie naar schonere energie kunnen maken.
Een argument dat vaak door tegenstanders gebruikt wordt is dat windmolens vogelsterfte veroorzaken, vooral onder trekvogels. Of dat zo is, en of deze grote windmolens meer of minder vogelsterfte veroorzaken willen wij ook graag weten. De enige manier om dat te weten te komen is door onderzoek te doen.

Eerst even wat cijfertjes (voor de liefhebbers):

  Oude windmolen  Nieuwe windmolen 
Aantal   5 3
Lengte wiek  31 meter 68 meter
Ashoogte  66 meter 112 meter


Als we daar even wat huis, tuin en keuken wiskunde op los laten, dan zien we dat het totaal oppervlak dat door de wieken bestreken wordt stijgt van iets meer dan 15.000 m2 tot ruim 43.500 m2 .
Betekent dat ook een bijna drie maal zo hoge sterfte?
Dat hoeft niet, want de tip van de wiek blijft hoger boven de grond (44 i.p.v. 35 meter).
Wat dat voor het aantal “aanvaringsslachtoffers” betekent is niet bekend, dus dat kan alleen uit onderzoek vastgesteld worden.

Interessant weetje: zelfs bij weinig wind (windkracht 4) heeft de tip van de wiek een snelheid van bijna 300 km/uur!

Het onderzoek
IVN Etten-Leur e.o. werkt daartoe samen met de West Brabantse Vogelwerkgroep onder aansturing van Bureau Waardenburg om dit onderzoek uit te voeren.
Bureau Waardenburg heeft dergelijke onderzoeken al vaker uitgevoerd bij de kleinere typen windmolens, maar omdat de nieuwe windturbines van dit windmolenpark tot de hoogste en grootste van Nederland behoren, zijn daar nog weinig cijfers van bekend.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in drie periodes.
In de zomer (eind juli tot eind september) wordt twee keer in de week een relatief klein gebied rondom de windturbines afgezocht, waarbij de nadruk ligt op vleermuizen. Vleermuizen zijn erg licht, waardoor na een botsing ze snel naar beneden dwarrelen.
In de winter (begin december tot half februari) wordt maar één keer in de week een groter gebied afgezocht. De verwachtte slachtoffers zijn in deze tijd een stuk groter en zwaarder en worden dan ook over een groter gebied verspreid.
In het voorjaar (begin maart tot half mei) zoeken we weer twee keer in de week een gebied af dat ergens tussen het grootste en het kleinste gebied in ligt.
Ieder slachtoffer dat wordt gevonden wordt geregistreerd, gefotografeerd en voor nader onderzoek bewaard in de vrieskist in het natuurmuseum. De resultaten worden verzameld en bewerkt door Bureau Waardenburg.

Wetenschappelijk Onderzoek 3Introductie
Op 10 juli werd voor alle deelnemers aan het onderzoek een introductie verzorgd door twee medewerkers van Bureau Waardenburg.
Daarbij werd in de praktijk “geoefend”, konden vragen worden gesteld en werden onduidelijkheden opgehelderd.
De foto’s bij dit artikel zijn genomen tijdens deze introductie.

De eerste resultaten
Op 17 juli is de monitoring van start gegaan. Vanaf die datum is er twee keer per week een ronde langs alle drie de windturbines gedaan, oftewel tot op het moment van schrijven van dit stuk (9 augustus) zijn er zeven rondes gedaan.
Het resultaat valt alleszins mee, de turbines lijken vooralsnog niet die “vogeluitdeluchtmaaimachines” te zijn zoals vaak gevreesd wordt. Tot nu toe zijn er zegge en schrijve drie slachtoffers gevonden, één gierzwaluw en twee vleermuizen.

En nu verder
Het totale onderzoek heeft een looptijd van drie jaar, dus er moeten nog heel wat rondjes gelopen worden voor er een eindresultaat ligt.
Voor ons voelt het goed om bij te dragen aan feiten waar toekomstige beslissingen op gebaseerd kunnen worden.

 

Wetenschappelijk Onderzoek 4 

Voorbeeld van een "transect" de route die je loopt om het te onderzoeken terrein zo volledig mogelijk "te dekken".
Het blijkt toch lastig om in open en soms ongelijk terrein in rechte lijnen te lopen. 

De afgelopen weken hebben twee van onze vrijwilligers meegewerkt aan artikelen in plaatselijke kranten.
Jan Nuijten heeft een bijdrage geleverd over Groene Schoolpleinen in de Internet Bode en Corrie van Haperen heeft in BN De Stem verteld over de verdroging van onze natuurgebieden, meer specifiek De Berk.

 19 september 2020

World Cleanup Day 2020 logo JVI en IVNIedere derde zaterdag van september is het World Cleanup Day. Op deze grootste opruimactie van het jaar, geven miljoenen vrijwilligers in 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. World Cleanup Day Etten-Leur wordt georganiseerd door IVN Etten-Leur en netwerkorganisatie JCI Etten-Leur.

Het doel?
Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval in en rondom Etten-Leur! De (plastic)vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda en dat is helaas nodig; de productie van plastic neemt nog elk jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in onze rivieren en zeeën. Daarom roepen we jou op om de handen uit de mouwen te steken. Samen kunnen we namelijk écht iets doen tegen de plasticsoep!

Opruimactie IVN 2019
World Cleanup Day 2020 vangstVorig jaar organiseerde IVN een opruimactie vanaf het Natuurmuseum waaraan veel enthousiaste buurtbewoners en IVN’ers deelnamen, zowel volwassenen als kinderen. Onder hen waren ook leden van het ZwerfAfvalPakkers-team. Wethouder Kees van Aert gaf het startsein en supermarkt Jumbo steunde het initiatief met iets lekkers voor alle deelnemers.
Vanuit IVN vinden we duurzaamheid en oog hebben voor de (natuurlijke) omgeving een belangrijk thema. Al vaker werd er vanuit IVN zwerfafval opgeruimd in natuurgebieden, dus het meedoen aan World Cleanup Day paste hierbij. Op deze opruimactie ontvingen we zoveel positieve reacties, dat we besloten om het een vaste plek te geven in het activiteitenprogramma.

Samenwerking JCI
Parallel hieraan was er vanuit JCI Etten-Leur ook interesse om aandacht te schenken aan World Cleanup Day. JCI (Junior Chamber International) is een wereldwijd netwerk van ondernemende mensen tot 40 jaar, die op lokaal niveau initiatieven organiseren gericht op positieve maatschappelijke veranderingen. JCI is in Etten-Leur bekend van initiatieven als Lekker Etten-Leur (culinair evenement), het Bedrijventournooi en het Moeierboomke likeur, waarvan een deel van de opbrengst naar goede doelen gaat. IVN is een van deze goede doelen (geweest) en dus lag hier al een samenwerking. Op internationaal niveau is JCI partner van World Cleanup Day en dit jaar wilde men in Etten-Leur hier ook aandacht aan schenken. Een samenwerking op dit thema was dan ook snel gevonden.

Team World Cleanup Day Etten-Leur
Inmiddels is een Team World Cleanup Day Etten-Leur geformeerd, met leden van IVN en JCI. Het team is al enkele maanden bezig met de voorbereidingen voor World Cleanup Day 2020, dat plaatsvindt op 19 september. Het doel is om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen, door hen te stimuleren bij een bestaande opruimactie aan te sluiten (bv die van IVN!) óf er zelf een op de kaart te zetten. Inmiddels staan er diverse opruimacties door heel Etten-Leur op de kaart. Ook zijn er partners en sponsors benaderd, om deze dag tot een succes te maken. Op een aparte Facebook-pagina ´World Cleanup Day Etten-Leur’ is meer informatie te vinden.

World Cleanup Day 2020 startOpruimactie IVN 2020
IVN is dit jaar niet alleen organisator van de dag, maar maakt ook zelf weer een gebied afvalvrij. De start van de afvaljacht van IVN is om 13 uur vanaf de kop van de Leurse Haven, waar een kraampje van World Cleanup Day Etten-Leur staat. Hier kunnen materialen zoals vuilniszakken en grijpers worden opgehaald. Vervolgens maken we zoveel mogelijk natuur afvalvrij. Denk aan de groenstrook langs het water en het Schoenmakerspark. Na afloop kunnen de volle zakken hier worden ingeleverd en ontvangen deelnemers een leuke attentie!

 

  

Doe mee!
Wil je ook helpen om Etten-Leur schoner te maken? Meld je dan aan voor de actie van IVN of zet zelf een opruimactie op de kaart. Aanmelden kan via www.worldcleanupday.nl .

We hopen dat zoveel mogelijke leden van IVN, van álle leeftijden, zich aansluiten bij de opruimactie!

Contactpersonen:
Olga Vrolijk
Jan Nuijten
Ron Roelen

Mus klein
Onze stadsvogels zijn lang onderbelicht geweest, of werden als vanzelfsprekend aangenomen. Maar ze maken ons 'stadsbeeld' en onze leefomgeving niet alleen interessanter, ze hebben ook veel nut!

Toch hebben ze het momenteel niet makkelijk, onze mussen, merels, lijsters en spreeuwen om maar wat te noemen. Want de veranderde bouwmethoden en anders aangelegde tuintjes (betegeld) zorgen ervoor dat ze weinig nestplaatsen en weinig voedsel kunnen vinden. Kortom ze hebben ons nodig!


Wil je ze een handje helpen?
Download gratis een of meer factsheets van de Vogelbescherming voor tips en informatie. Er zijn factsheets van de verschillende stadsvogels en factsheets per terreinsoort.

https://www.vogelbescherming.nl/bescherming/wat-wij-doen/onze-stadsvogels/factsheets-stadsvogels#block14439

Fête de la nature  fietstocht  1Op 6 september deed ik met familie (totaal 7 personen) mee aan de fietstocht in het kader van Fête de la nature. De tocht startte bij de Turfvaart, met taart en wat te drinken. De kinderen waren direct enthousiast! Daarna begonnen we aan de route. Deze ivn-route app hadden we van tevoren al gedownload.

Fête de la nature  fietstocht  2We fietsten langs de oeverzwaluwwand, aan het Westpolderpad. Deze wand hadden we in maart nog gereed gemaakt voor het broedseizoen, samen met een grote groep kinderen en ouders. vervolgens fietsten we richting het Laarzenpad, langs de oude vuilstort, richting Hoeven. We maakten een eerste stop bij een bruggetje over de Laaksche Vaart. Dit is de scheiding tussen de Ettense en Hoevense Beemden. Een heel mooi plekje.

Fête de la nature  fietstocht  3Daarna fietsten we verder door de Hoevense Beemden. In Hoeven aangekomen gingen we terug naar Etten-Leur, via de Laakseweg. Hier hielden we een tweede stop. De kinderen vermaakten zich goed. Hierna nog het laatste stukje terug naar de Turfvaart. Hier hebben we lekker geluncht als afsluiting.

Het was een mooie route en we troffen goed weer. Onderweg was er veel te zien, o.a. hazen, en zwanen. Kortom, een heerlijke ochtend en een fijn familie-uitje.

Olga Vrolijk

Aanstaande zondag 6 september

Feestelijke fietstocht

Het natuurfestival 'Fête de la Nature', met diverse georganiseerde natuuractiviteiten door heel Nederland is dit jaar geadopteerd door IVN. Ook wij met IVN EL e.o. doen mee met een fietstocht door de Ettense en Hoevense beemden.
U kunt zowel in Halderberge als in Etten-Leur op stappen en een prachtige natuur route van 16 km fietsen. We maken gebruik van onze IVN route app, waarin zowel fiets als wandelroutes zijn opgenomen. We leggen u bij de start alles haarfijn uit.
Onderweg passeert u een IVN-post waar u feestelijk wordt onthaalt. En mocht u uw kennis van de natuur willen testen, meedoen aan de speurquiz is ook nog een leuke mogelijkheid. Geef u snel op want er zijn maar een gelimiteerd aantal startijden.

Datum: zondag 6 september
Startijden: tussen 10:00 en 11:00 uur
Duur tocht: 16 km ongeveer 1:15 uur fietsen

Bij slechte weersvoorspellingen lassen wij de tocht af, u krijgt dan bijtijds een bericht.

Schrijf in

Pagina 1 van 2