Banner-top

 

Eerder verschenen

Hier vind je de eerder verschenen artikelen in Nieuwsbrief en verenigingsblad "De Klamper" vanaf januari 2020.

Artikelen verschenen in de edities van vóór 2020 vind je hier.

Klamper Klassieker: De Groene Gaasvlieg

EEN WOLF IN SCHAAPSKLEREN

Klamper Klassieker   Groene GaasvliegUw avond krijgt tussen Ook dat nog en het journaal door toch nog een sprookjesachtig tintje als er een groene gaasvlieg landt op uw vensterruit. Het tere wezen met zijn vleugels van tule en zijn heldergroene lijf en oogjes - zijn delicate voelsprieten gaan aarzelend rond - is afgekomen op het schijnsel van uw sfeerverlichting. Het diertje ziet eruit alsof het is geschapen om uitsluitend de Schoonheid te dienen. Welk een geraffineerde vermomming. In de insectenwereld staat de gaasvlieg bekend als een vraatzuchtig loeder. Het beest eet zich met graagte een weg door een bladluizenkolonie. Een dergelijke actie is u dus welkom, als uw 'tuinlievelingen' door dat sap zuigende grut worden geplaagd.
Ook de kinderen van de gaasvlieg zijn met hetzelfde vraatzuchtige sop overgoten. Het kan zelfs ontaarden in kannibalisme. Onder het motto 'ons kent ons' plaatst moeder gaasvlieg dan ook haar eieren op steeltjes. U kunt ze vinden aan de onderkant van bladeren. De larven die de eieren verlaten, zullen elkaar niet gauw op hetzelfde blad tegenkomen, want ze vallen uit hun gesteelde ei de wijde, groene wereld in. Wat een geluk voor u als deze knaapjes in de buurt van uw bladluizen ter wereld komen. In de paar weken dat ze larf blijven. eten ze per stuk wel 200 luizen. Maar ze slachten hun prooi anders dan hun ouders. Met een stel smalle kaken doorboren ze een bladluis en zuigen haar vervolgens leeg. Alles wat er overblijft is het huidje waar ze als het ware inkruipen. Het vel van het slachtoffer blijft op hun rug vastzitten aan de borstelharen waarmee ze zijn bezet. Zoals Hercules zich tooide met het vel en de kop van de leeuw die hij had overwonnen. Aldus vermomd, waart de gaasvlieglarve als een wolf in schaapskleren rond. Na een paar weken kruipt hij in een zijdeachtige cocon om zich te veranderen in een sprookjesdier. Maar na deze metamorfose blijft het gewelddadige karakter. Als vlieg lust het dier zo mogelijk nog meer luizen.

Miguel Buckens

Paddenstoelen wandeling - Jeugdnatuurgroep

Paddenstoelen wandeling jeugd 01 1Zaterdag 10 oktober zijn we met negen kinderen naar het Liesbos gegaan om paddenstoelen te bekijken. Vanaf de parkeerplaats liepen we richting het Hemeltje. Hier stonden ooit 7 dikke bomen in een kring. Nu staat er nog één plataan. Onderweg zagen we al meteen paddenstoelen en de kinderen bekeken met hun spiegeltjes de onderkant. Is het een plaatjeszwam of een buisjeszwam?

 

Paddenstoelen wandeling jeugd 02 1Ook sprongen er nog diverse bruine kikkers rond. We wisten er een paar te pakken en bekeken ze eens goed. De ademhaling kon je goed zien, doordat de onderkant van de bek op en neer ging. Naast het oog kun je het rondje van het trommelvlies zien en we bekeken de zwemvliezen tussen de tenen van de achterpoten.

De omgevallen bomen van het Hemeltje worden helemaal verteerd door zwammen. Onder de schors zagen we pissebedden. Al die schimmels, bodemdiertjes en bacteriën breken het dode hout af tot nieuwe voeding voor de planten en bomen.
De pissebedden en andere kleine beestjes onder de schors zijn weer voedsel voor vele vogels.

Op die manier zorgt dood hout voor nieuw leven in het bos. De kinderen kregen een herfsttooi van ribkarton. Deze konden ze zelf versieren met veren en bladeren.

Na het Hemeltje kwamen we in een laantje met tamme kastanjebomen. De kastanjes zaten veelal nog in hun stekelige bolsters.
Lopend door een van de brede lanen zagen we vele stapels boomstammen liggen. Naaldbomen worden gerooid en vervangen door echt inheemse bomen, zodat in de toekomst een meer natuurlijk bos ontstaat.

Paddenstoelen wandeling jeugd 03 1Toen we een boom zagen met een reeks spechtenholen was het tijd om een specht na te doen. Met oude trommelstokken probeerden we het geroffel van een specht te imiteren. Sla snel afwisselend met de rechterhand en de linkerhand 5 keer op een dode tak of stam. Een dode holle boom klinkt anders dan een pas gezaagde stam.
We balanceerden ook op grote liggende boomstammen, maar niet op de stapels boomstammen, want als die gaan rollen, breek je al je botten.

 

Vlak bij de parkeerplaats kwamen we eindelijk de beroemde vliegenzwammen tegen.
Aan de rand van het grasveldje bij de parkeerplaats zagen we een eik, begroeid met klimop. De stam van de klimop was inmiddels ook zo dik als een boom.
Paddenstoelen wandeling jeugd 05 1We reden terug naar het gebouwtje. Hier maakten de kinderen zelf paddenstoelensoep en poften we de kastanjes.
De gepofte kastanjes met honing vielen niet zo in de smaak. De paddenstoelensoep werd tot de laatste druppel opgegeten.
 


Een aantal dingen die we gedaan hebben, vind je ook in het 50 dingenboekje (50 dingen in de natuur die je gedaan moet hebben voor je twaalfde)
Kinderen, die vorig jaar en het jaar ervoor in groep 3 op een school in Etten-Leur zaten hebben zo’n boekje op school gekregen.
De dingen die je terugvindt in het boekje: Een wandeling maken, Beestjes zoeken, Kastanjes rapen, Paddenstoelen zoeken, Over een omgevallen boom lopen.

In het boekje kun je deze activiteit opzoeken en het bijbehorende driehoekje van de bladzijde knippen en achterin op de to-do-lijst plakken.


Recepten:

Kastanjes poffen

  • Snij een kruisje in de bovenkant van de kastanje.
  • Doe de kastanjes in een ovenschaal met deksel. Klein beetje water erbij en zet ze 2 ½ minuut in de magnetron.
    Niet langer, anders ontploffen ze.
  • Pel de gepofte kastanjes verder open. Strooi er wat zout overheen en doe er wat honing op.

Paddenstoelensoep.
Voor 3 liter soep heb je nodig:

  • 400 gram champignons.
  • 2 grote uien.
  • Bloem.
  • Ca. 100 gram margarine
  • 5 of 6 groentebouillonblokken.
  • Eventueel selderie of peterselie een groene paprika in stukjes gesneden.
  • Pollepel.

Maak de uien schoon en snij ze in snippertjes.
Maak de champignons schoon met een borsteltje. Snij deze in stukjes.
Zet de pan op het fornuis met boter erin.
Als de boter bruin wordt, doe je de uitjes erin en je roert tot ze glazig worden.
Vul een halveliterkan met heet water en een bouillonblok.
Doe de champignons in de pan en roer met de pollepel.

Doe wat bouillon erbij om het roeren te vergemakkelijken.
Doe steeds een eetlepel bloem in het mengsel en roer rustig zodat het niet klontert.

Doe steeds wat bouillon erbij om het smeuïg te houden.
Vul de pan verder met water en bouillonblokken. Na de eerste halve liter nog 4 halve liters.

Laat de soep zachtjes koken. Proef na 10 minuten of hij hartig genoeg is.
doe er anders nog een blok bouillon bij.

Vriendelijke groeten,

Ron Roelen, Jan Nuijten.

Theo Schouwenaars (69), Langeweg - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Lintje TSTheo Schouwenaars, onze actieve en altijd vrolijke vrijwilliger, is heel verdiend lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden in de gemeente Moerdijk. Naast zijn altijd welwillende hulp bij onze schoolprojecten en andere natuur activiteiten, is hij in Langeweg actief voor de klankbordgroep van de Immanuelparochie en de wijkvereniging, vrijwilliger bij Krachtig Buiten en zet hij zich in voor de buurtbus en ANV Drimmelen & Moerdijk.
Daarnaast was hij ook nog kartrekker van groene dorpsontwikkelingen.

Als dat geen lintje waard is !?

Chapeau Theo, geweldig en nogmaals proficiat van ons allemaal bij IVN Dintel- en Marklanden!

 

(Foto: Gemeente Moerdijk)

Natuuractiviteiten programma

Natuuractiviteiten

We zijn druk bezig met de voorbereidingen van meerdere activiteiten en zullen, zodra deze definitief zijn, ze zowel op onze website, als op Facebook en via de nieuwsbrief aankondigen.

We hebben een uiteenlopend aanbod aan wandelingen, vogelochtenden, familie posten wandeling, Nacht van de Nacht en natuurlijk ook Fête de la Nature.

U hoort snel van ons!

Huisvesting

20210810 14460520210810 144818In deze tijd van het jaar doet de Uilenwerkgroep het onderhoud aan de nestkasten. Oude en versleten nestkasten worden vervangen en er worden nieuwe nestkasten opgehangen bij nieuwe gastgevers.
Soms is de plek bijzonder, soms de weg ernaartoe .....  

Bodemdiertjesdag

Op zaterdag 2 oktober sluit onze Jeugd Natuurwerkgroep aan bij de landelijke bodemdiertjesdag en gaan we kennismaken met de wondere wereld van onze bodem.

regenwormWat zijn bodemdiertjes ?

Bodemdieren zijn beestjes die op en in de grond leven. Dit kunnen wormen zijn,
maar ook pissebedden, duizendpoten, slakken, mijten, spinnetjes, miljoenpoten, springstaartjes en insectenlarven.
En ook zoogdieren als egels, mollen en muizen.

Terugblik Herfstpostentocht Jeugdwerkgroep

Op zondag 7 november werd in het Kabouterpad De Hooiberg aan de Deurnestraat een herfstpostentocht georganiseerd. Hiervoor hebben 19 families met in totaal 39 kinderen zich aangemeld.
De deelnemers werden over zes groepen verdeeld en startten allemaal bij een verschillende post. Na een kwartier werd op een scheepstoeter geblazen en konden de groepen naar de volgende post wandelen. Het kwartier bleek bij een aantal posten aan de krappe kant.

Zwaar jaar voor onze Kerkuilen

kerkuilDe Kerkuilen in ons werkgebied hebben het zwaar gehad in 2021.
In vorige jaren was gemiddeld zo’n 50% van de nestkasten bezet en vlogen er alles bij elkaar een dertig jonge kerkuilskuikens uit. In 2021 kwamen we niet verder dan een bezettingsgraad van nog geen 40% en maar 17 jongen.
Dat beeld is in heel Brabant ongeveer hetzelfde, soms wat beter, soms nóg slechter.
Hoogstwaarschijnlijk heeft dat te maken met de koude periode vroeg in het voorjaar, waarbij er ook nog eens een aardig pakje sneeuw lag dat maar langzaam verdween. Hierdoor lieten de muizen zich lang niet zien en waren voor de Kerkuil onbereikbaar.
Daar komt nog bij dat Kerkuilen maar nauwelijks een vetreserve opbouwen, dus als er een aantal dagen niet gegeten kan worden, leggen ze al snel het loodje.

Midwintertelling

Stephen McClarence   Grauwe gansDe midwintertelling (in Nederland gefaciliteerd door SOVON) is de oudste telling van watervogels in Nederland. In ons land wordt deze telling al uitgevoerd sinds 1967, dit jaar was dat dus al 55 jaar! Onafgebroken!

Ieder jaar gaan tellers op pad in het weekend van januari dat het dichtst bij het midden van de maand ligt. Dit jaar was dat op 15 en 16 januari.
En niet alleen in Nederland, ook in grote delen van Europa, Azië en Afrika wordt geteld! Al deze tellingen bij elkaar geven een ongekend inzicht in de populaties van watervogels in grote delen van de wereld.

Uilenballen pluizen

Onlangs werden leerlingen van het Berkenhofcollege in Breda (een school voor, praktijkgericht, voortgezet speciaal onderwijs) verrast met een les uilenballen pluizen.
Een van hun docenten is namelijk vrijwilliger bij onze uilenwerkgroep en had een grote zak met uilenballen voor hen geregeld.

Uilenballen 2

Uilen slikken hun prooi met huid en haar in en de onverteerbare resten (botjes, haar) worden als uilenbal weer uitgebraakt. Vooral de braakballen van Kerkuilen zijn erg interessant, omdat zij verschillende soorten muizen eten die aan de hand van de resten in de braakbal goed zijn te identificeren. Vooral schedel- en kaakresten vertellen veel, zo niet alles, over het dieet van de Kerkuil. Zo weten we dat 98% van het menu van de Kerkuil bestaat uit muizen: veld-, spits- en woelmuizen.

Kennismaking Mariëtte Zeedijk

Beste mensen,

Mariëtte

Vanaf 20 april mag ik de nieuwe voorzitter zijn van IVN Dintel- en Marklanden. Dat had ik niet voorzien toen ik zo'n zes jaar geleden voor het eerst een voet over de drempel zette van het verenigingsgebouw voor een rondleiding van ons bestuurslid Pim. We hadden net onze flat op zeshoog in Rotterdam verruild voor een huisje in Etten-Leur in een landelijk gebied; een beslissing waar we nooit spijt van hebben gehad.

Door de bomen voedsel zien

Voedselbos 2Het aanleggen van voedselbossen. Ik vond het mooie en bewonderingswaardige initiatieven van goed bedoelende mensen die bereid waren om jaren te wachten op het plukken van wat besjes en brandnetelbladeren.

Totdat ik een paar weken geleden via de Brabantse Milieufederatie een cursus Voedselbossen ging volgen onder de bezielende leiding van Voedselbospioneers Wouter van Eck en Martijn Ballemans.

En wat bleek?
Een Voedselbos creëren is niets anders dan natuurontwikkeling in optima forma.

Fête de la Nature

ledendag 2

Op 3 september organiseerden we de ledendag samen met ‘Fête de la nature’. Het weer was goed en de locatie (de Zwarte Schuur in de Pannenhoef)  perfect voor de gelegenheid.

De ochtend was gereserveerd om al onze leden persoonlijk te bedanken voor hun steun en hen te laten ervaren wat IVN allemaal doet met alle contributies. Fête de la Nature is een landelijk ‘natuurfeest’ dat elk jaar in het eerste weekend van september wordt gevierd. Wij besloten de twee te combineren en in de middag ook andere geïnteresseerden een kijkje te geven in de keuken van IVN.

 

 

Weidevogels

Grutto

Jan Koevoets, de tachtig gepasseerd, is als coördinator van de werkgroep weidevogels, ruim 20 jaar bezig met het vinden van eieren van, jawel, weidevogels. Na een arbeidzaam leven als inkoopmanager bij Flowservice was het niet moeilijk om invulling te vinden voor de verkregen vrije tijd. ‘Geen baas, geen stress, maar op zoek naar kieviten, wulpen, grutto’s en scholeksters; dat wilde ik.’ En zo doet Jan het nu ruim 20 jaar. Hij rapporteert aan Jan Kiewit van de Agrarische Natuurwerkgroep Rucphen. Het coördinatorschap is een beetje tegen wil en dank. Liever is hij buiten dan binnen achter een bureau.

 

Tiny Forests

tiny forest almere 3 zomer 1 lr 2En opeens waren ze daar, 3 Tiny Forests in ons IVN-gebied Dintel- en Marklanden. Op 10 en 11 november 2021 plantten circa 200 leerlingen van basisscholen De Toren in Zevenbergen en Aventurijn in Standdaarbuiten een Tiny Forest aan in de buurt van hun school. Daarbij kregen ze hulp van de gemeente Moerdijk en IVN Dintel- en Markladen. De leerlingen waagden zich met laarzen in de modder en de klei en plantten allerlei inheemse bomen en struiken. Een Tiny Forest in Langeweg volgde in dezelfde periode. De kinderen maakten niet alleen hun handen vies. Zij kregen ook verschillende lespakketten aangeboden door IVN landelijk.

Terugblik Natuurwerkdag

NatuurwerkdagDe laatste Natuurwerkdag, 5 november, hebben we gebruikt om de in vorige jaren geplaatste mezennestkastjes schoon te maken.
Het was even een paar uurtjes flink doorwerken voor de 8 vrijwilligers om de in totaal bijna 250 nestkastjes schoon te maken (maar gelukkig was er ook tijd voor koffie!).

En wat bleek? De mezen hebben de weg naar de nestgelegenheden prima kunnen vinden!
In niet minder dan 66 nestkasten was door kool- en/of pimpelmezen gebroed. Een prima resultaat voor een eerste broedseizoen!

En blijkbaar hebben de mezen ook gedaan waar ze voor ingehuurd waren (eikenprocessierupsen eten). Wij hebben het afgelopen jaar maar weinig gehoord over overlast van deze "kriebelrupsen". Deze nestkastjes blijven in ieder geval hangen.

Terugblik door de voorzitter

TerugblikEn daar is dan alweer het einde van het jaar.  Sinds 20 april van dit jaar mag ik voorzitter zijn van onze vereniging. Ik kreeg meteen de beste en mooiste functie als het aan mij ligt. Want wat is er leuker om onder andere te kijken naar wat er speelt binnen onze vereniging en onze werkgroepen en te kijken wat je samen met het bestuur kunt bijdragen!

Het was een jaar met veel hoogtepunten! We hebben weer een voltallig bestuur waarin ook Nell een plaatsje vond als algemeen bestuurslid. We hebben een recordaantal leden én een recordaantal abonnees op de nieuwsbrieven.
De uilenkasten waren dit jaar niet aan te slepen. Vrijwilligers voor de uilenwerkgroep hoefden we niet te zoeken: die kwamen vanzelf!

Afscheid van twee bestuursleden

Op 5 april nemen we afscheid van onze bestuursleden Pim van der Boor en Harry Bode.
Pim (1943) is sinds 2012 betrokken bij IVN als bestuurslid, vrijwilliger bij de onderwijsprojecten op basisscholen en tevens coördinator werkgroep Ruimtelijke Ordening. Hij zal aftreden als algemeen bestuurslid - met als specialisme duurzaamheid - maar blijft nog betrokken bij de werkgroep als coördinator, tot iemand het stokje van hem overneemt. Pim wil wel graag mee blijven denken over de inhoud in de werkgroep ruimtelijke ordening en duurzaamheid.

Harry (1942) maakte in 2004 kennis met IVN (toen nog VVN) en werd in 2005 gevraagd of hij secretaris wilde worden van de vereniging. Ook was hij betrokken bij de onderwijsprojecten en bovendien actief als vrijwilliger bij de uilenwerkgroep. Bij de ALV neemt hij na 18 jaar afscheid van zijn werkzaamheden als bestuurslid.

Plantjesdag Arboretum Oudenbosch

PlantjesdagOp zondag 7 mei was het weer tijd voor de jaarlijkse Plantjesdag in het Arboretum.

Meer dan 600 bezoekers telde het arboretum en honderden passeerden onze IVN-infostand. Waar we vorige jaren water en insecten als thema kozen, waren nu de bodemdieren aan de beurt. Een mooi aanknopingspunt om mensen informatie te geven over bodem, natuur en IVN. Paul en Irmgard en ik waren aanwezig. Ook Monique, die ik vorig jaar op deze plantjesmarkt ontmoette, was vrijwilliger die dag.

We hadden verschillende vitrinebakken meegenomen met bosgrond, maisgrond en tuingrond. Bezoekers konden het verschil in grondsoorten en structuren zien en vooral het verschil in leven in de ene of de andere bak. De grond van het veld waar elk jaar mais wordt verbouwd is zo goed als dood. En dat terwijl een theelepel gezonde grond meer levende organismen bevat dan dat er mensen op aarde zijn. Dezelfde theelepel bevat ook meer dan 6 miljard bacteriën. Bezoekers verwonderden zich hierover. Aan de hand van een quiz konden zij hun kennis testen en leren dat er in de bodem niets verloren gaat. Insecten eten de nematoden, die op hun beurt de ameubes eten. Ameubes eten bacteriën en schimmels zijn weer de voeding voor de bacteriën. Schimmels zijn bijzonder en onmisbaar voor de natuur. Ze communiceren op allerlei niveaus met de organismen om hen heen. Daarom is het zo belangrijk de bodem met rust te laten zodat de processen in de bodem kunnen doorgaan, zonder dat ze worden verstoord. In de eerste 10 à 15 cm zit namelijk het meeste bodemleven, wat nu door het ploegen met zware machines veel te lijden heeft.

Wie de film “Onder het Maaiveld” nog niet gezien heeft in de bioscoop; beslist doen! In de film wordt uitgelegd dat het begrijpen en onderzoeken van de bodem nog een onontgonnen gebied is, maar steeds meer de sleutel blijkt voor goed landbouwbeleid. Door wat we nu leren over de bodem vindt er een verschuiving plaats. De vraag is niet meer wat gewassen en planten nodig hebben maar wat heeft de bodem nodig om gezond te worden en te blijven?

Volgend jaar zijn we er weer bij!

Mariëtte Zeedijk
Voorzitter.

Klamper Klassieker

Dat de redactie van de Klamper zich niet alleen bezig hield met bijzondere
waarnemingen bewijst onderstaand stukje uit De Klamper (toen nog onder de
werknaam “Natuurlijk”) van mei/juni 1977.
De tekst is origineel, zonder wijzigingen.

 

“DE BRANDNETEL”

BrandnetelLangs wegen en dijken, in vochtige bossen, waar puin gestort is, overal vind je ze, als er maar veel stikstof in de grond zit.
De grote brandnetel komt talrijker voor dan de kleine. Haar bladeren zijn 4—8 cm. lang, aan de voet hartvormig en aan het eind toegespitst en ze hebben een grofgezaagde rand. Aan weerszijden liggen de beruchte brandharen. Deze brandharen spuiten gif in de huid bij aanraking. Dit gif heeft een eiwitachtige stof, die de jeuk veroorzaakt en een stof die de branderige pijn tot gevolg heeft.
Als men de brandnetel kookt wordt het gif vernietigd. De jonge planten worden dan ook wel als spinazie gegeten. Het bevat veel vitamine C en ijzer.
De brandharen zijn bedoeld om plantetende dieren op een afstand te houden, maar enkele rupsen bijv. de Dagpauwoog en de Kleine Vos trekken zich daar niets van aan en doen zich tegoed aan die smakelijke bladeren.
De grote brandnetel is tweehuizig, d.w.z. dat men op één plant óf alleen mannelijke óf alleen vrouwelijke bloemen vindt.
De vruchten worden door de wind verspreid. Het gebeurd daardoor weleens, dat er een brandnetel op een knotwilg en soms zelfs in een dakgoot groeit. Dit wordt een toevallige epifyt genoemd. Een epifyt is een plant die op een andere plant leeft, zonder dat hij voedingsstoffen van zijn gastheer onttrekt.

Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid

RO

 

Ondanks de beperkingen van de Coronamaatregelen gaat het werk bij de werkgroepen “Ruimtelijke Ordening” en “Duurzaamheid” gewoon door. Gemeenten en andere overheden gaan immers ook gewoon door met het nemen van besluiten!

 

 

Een paar voorbeelden van het “Onderhanden Werk”:

  • Zonnepanelen op de oude vuilstort aan de Bollendonkseweg, Etten-Leur.
    Zie artikel elders in deze nieuwsbrief.
  • We geven adviezen en voordrachten over de omgevingsvisie, natuurdiversiteit en duurzaamheid.
  • Kapvergunningen worden beoordeeld
  • Inbreng leveren over de RES, Regionale Energie Strategie.
    Waar we pleiten voor prioriteit geven aan energie vermindering door m.n. isolatie van woningen en zonnepanelen op daken. Vooral het bedrijventerrein heeft een enorm dakoppervlak.
  • Natuurgebied Noordrand Midden
    Ondanks dat het eerste deelgebied Weimeren niet binnen ons werkgebied ligt, hebben we daar toch een inbreng gehad in de inrichting.
    Onlangs is de ontwerpfase van de andere gebieden van start gegaan: De Berk/Strijpen en Kelsdonk/Zwermlaken. Hier gaat het vooral om fiets- en wandelroutes en andere recreatieve voorzieningen. Die willen wij graag zoveel mogelijk langs de randen van het gebied, zodat de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang kan gaan.

Quiz winnaars

WinnaarsWe feliciteren ook Annet Konings en Hélène Biemans met hun gewonnen inzending bij de respectievelijke Herfst- én Dintel en Marklanden Quiz. De dames deelden beiden een eerste plaats maar kwamen, na loting, als winnaar uit de bus.

De prijzen zijn afgelopen week uitgereikt, waarvan op Facebook en Instagram al aandacht met foto is besteed.

Kijk hier voor Annet en hier voor Hélène.

World Cleanup Day - wij doen weer mee!

World Cleanup Day 2020 vangst

Op zaterdag 18 september is het weer zover: World Cleanup Day 2021. IVN Dintel en Marklanden doet ook weer mee.

Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Ons doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval!
En vooral ook het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat in het milieu ligt.

Pinnen? Ja graag!

PINOok IVN Dintel- en Marklanden gaat met haar tijd mee!
Vanaf nu kan er altijd en overal gepind worden, zowel in ons verenigingsgebouw, als buiten “in het veld”.
Entree voor excursies of lezingen? Koffie en thee in het gebouw? Het kan allemaal. Ook contactloos!
Ons PIN apparaat accepteert alle Nederlandse bankkaarten én creditcards als Visa, Mastercard en American Express. Ook Google Pay en Apple Pay is geen probleem.

Dus voortaan: Pinnen? Ja graag!
Het scheelt ons kilo’s aan muntjes!

Fête de la Nature

Fête de la nature   fietstocht   1Fête de la Nature, oftewel natuurfeest in het Nederlands. Maar in het Frans klinkt het net even leuker!
Op 3, 4 en 5 september stond het weekend in het hele land in het teken van Fête de la Nature. Meer dan 150 natuurfeestjes werden gevierd met workshops, theater, lekker eten, wandelingen en fietstochten.
Het format voor Fête de la Nature ligt niet vast. Elke organisatie of persoon kan een feest verzinnen en invullen naar eigen inzicht. Gemene deler: lekker buiten met elkaar genieten.
En daar is behoefte aan! Zeker nu Corona de gemoederen bezighoudt, is de behoefte aan het vinden van rust en ontspanning in de natuur flink toegenomen.

Terugblik Natuurwerkdag

Onze onvermoeibare vrijwilligers hebben op zaterdag 6 november zo'n 100 koolmezenpaartjes van een nieuwe huisvesting voorzien.

Klimaat-Piraten-Bos

En toen was daar opeens het "klimaat-piraten-bos" in Oudenbosch, op 2 steenworpen afstand van het Arboretum, opgericht door Sjef van Ostaden (1954).

Sjef 1Sjef vertelt: 'In 2020 deed ik mee met een actie van NL Doet en mocht aan het eind van een werkdag in de natuur een paar overgebleven boompjes meenemen. Probleem was alleen; ik had geen plek om ze kwijt te kunnen.  Ik wandelde daarom Oudenbosch in het rond en stelde hier en daar de vraag of ik een stukje grond in bruikleen mocht nemen.
Met succes, want ik kreeg een stukje grond van een particulier in bruikleen. Het grenst aan een stukje grond wat voor de gemeente een retentie-functie heeft als er te veel regen valt. Het water uit deze retentie-vijver kan ik mooi voor mijn bos gebruiken.'

Sjef, die al jong geïnteresseerd was in alles wat met natuur te maken heeft en 26 jaar actief betrokken was bij de scouting, moest een plan maken. Hij plantte de bomen en dacht na over het doel van het bos. 'Ik wil de wereld groener maken en natuur creëren waar het nu niet is en mensen interesseren voor natuur, klimaat en milieu', vertelt hij. Ik vind dat we de wereld niet zo kunnen achterlaten. De biodiversiteit loopt terug, we plukken de aarde leeg. Dit vond ik een mooie gelegenheid om mensen in beweging te brengen. Vooral de jeugd, maar ook de ouders.  Ik doopte het daarom als klimaatbos.'

Sjef verzamelde in de loop van de tijd steeds meer bomen, legde met hout en plastic een vijver aan, timmerde een wc en een paar houten stoelen, verzamelde en kreeg nog meer bomen en probeerde mensen te werven voor de activiteiten.

Kennismaking Nell Scheepers

Hierbij wil ik me voorstellen als nieuw bestuurslid van het IVN.

Mijn naam is Nell Scheepers, geboren (1955) en getogen in West Brabant. Momenteel woon ik in het buitengebied van Hoeven. Sinds 1992 heb ik contact met verschillende ‘groene groepen’ die jaarlijks de uilenkasten (steenuil en kerkuil) op mijn erf controleren.Bij de jaarlijkse controle van de uilenkasten (2021) vroeg Paul aan mij of ik interesse had in een bestuursfunctie bij het IVN.  

Terugblik "Dauwtrappen" 26 mei

Dauwtrappen


Zes uur ‘s morgens is wel héél vroeg om te verzamelen voor een wandeling!
Maar ja. Dauwtrappen doe je nu eenmaal bij zonsopgang.

Hemelvaartsdag is traditioneel dé dag om te gaan dauwtrappen, dus verzamelden een vijftien “dapperen” zich op 26 mei om 6:00 uur ’s morgens.
De wandeling ging door de natuurgebieden Strijpen en De Berk en zo ’s morgens vroeg is dat toch wel heel speciaal. De zon die vlak boven de horizon staat, de vogels die zowat de longetjes uit het lijfje zingen, het was schitterend.
Heel veel gehoord en heel veel gezien: van Kleine karekiet, Fitis tot zelfs de Cetti's zanger en een paartje Roodborsttapuiten. En nog wat hazen niet te vergeten.

Volgend jaar weer??

 

 

 

 

 

De Kerkuil

Kerkuilen cEen paar maanden geleden zag ik in het programma Vroege Vogels de Kerkuil voorbijkomen. Ik dacht meteen terug aan de jaren zeventig, toen ik bij Staatsbosbeheer werkte. Eén keer per jaar kwam de landelijke kerkuilenspecialist Sjoerd Braaksma naar West-Brabant toe om wat kerken te bezoeken. Nou hoor ik u denken: Braaksma en braakbal? Nou, dat heeft geen bal met elkaar te maken. Sjoerd bezocht heel veel kerken in Nederland, een ware kerkganger dus. Het ging in die jaren slecht met de kerkuil. Sjoerd reisde altijd per trein en had dan een tas bij zich met daarin een overall, ringen en een zaklantaarn. Zodra we de kerk binnen waren liep Sjoerd enthousiast naar de trap die naar de kerkzolder leidde. Ik volgde hem als een soort volgeling. Sjoerd was de voorganger.

Terugblik broedseizoen Uilen 2022

SteenuilkastWe hebben er al eerder over bericht, 2022 was een dramatisch slecht broedseizoen voor "onze" uilen.

Bij de steenuilen ging het wel redelijk. Het aantal broedgevallen (22) was wel aan de lage kant en ook het aantal uitgevlogen jongen viel wel wat tegen. Blijkbaar waren veel uilenpaartjes enthousiast aan een nestje begonnen, maar hebben ze na verloop van tijd de poging opgegeven. Op basis van voorgaande jaren en de groei van het aantal uilenkasten zouden we zo'n 70 jongen hebben mogen verwachten, het waren er 51.

Bij de kerkuilen ging het nog veel slechter.
We hadden maar 6 broedgevallen (verwacht: 10) met 13 jongen (verwacht: 27), slechts ongeveer de helft van een goed jaar!

De oorzaak? Het weer en daardoor het slechte voedselaanbod.
Daar hebben vooral de kerkuilen onder te lijden. Hun menu bestaat voor 98% uit muizen (spits-, woel- en gewone muizen), dus als het een slecht muizenjaar is, zie je dat meteen terug bij de kerkuilen. Gelukkig betekenen deze cijfers niet dat de hele kerkuilenstand gehalveerd is. De volwassen vogels hebben wel onder het voedseltekort te lijden, maar overleven dit in het algemeen wel.
Er is dus een goede kans dat we volgend jaar weer meer jongen aan gaan treffen!

 

Herstart Jeugdwerkgroep

Leuk nieuws delen is altijd fijn! En dit is zo’n mooi moment!

Foto Neeltje paddenstoelDe Jeugdwerkgroep start in februari weer met nieuwe activiteiten en nieuwe mensen! En Maika de Haan wil als nieuwe coördinator het voortouw nemen!
Welkom aan boord allemaal!
De naam ‘Jeugdwerkgroep’ vond het nieuwe team niet meer van deze tijd. Weten jullie een leuke nieuwe naam, email die dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (nadat een nieuwe naam is gekozen krijgt de werkgroep een nieuw emailadres). Word jouw naam uitgekozen, dan ontvang je een leuke kleine natuurverrassing! Goed om te weten: de activiteiten zullen nu ook deels op zaterdagmiddag en zondag plaatsvinden.

Jan Nuijten en Ron Roelen hebben de kar van onze jeugdwerkgroep jarenlang getrokken. Tientallen keren organiseerden zij elke maand 1 of 2 activiteiten voor kinderen. Ze namen hen mee naar het strand, op zoek naar fossiele haaientanden of naar bodemdiertjes in de Leemput. Er werd geknutseld voor insecten, vogels en andere dieren of gewerkt aan de oeverzwaluwenwand. De lijst met gedane activiteiten is eindeloos! Ontzettend veel dank Ron en Jan!

Door omstandigheden lag de jeugdwerkgroep een deel van 2022 stil, maar dat zal in 2023 heel anders zijn! We vonden maar liefst 5 nieuwe enthousiaste vrijwilligers met hart voor kinderen én de natuur en stellen hen onderstaand graag aan je voor.

Jan en Ron blijven overigens betrokken en zullen af en toe ook meegaan met activiteiten, maar ze zijn blij dat de werkgroep wordt gevoed door nieuwe mensen, nieuwe ideeën en nieuwe energie.

Het bestuur heeft veel vertrouwen in de nieuwe én de oude club en wenst hun veel succes en veel plezier!

De eerstvolgende activiteit is op zaterdag 11 februari van 13.00 uur tot 16.00 uur. We gaan de vogels een handje helpen en maken vogelvoer. Ook kun je uilenballen pluizen en alles over uilen te weten komen want onze uilen-expert vertelt je er graag over. En als je zin hebt, kun je een rondje doen door het museum met opgezette dieren!

Op zaterdag 4 maart is het weer tijd om de wand van de Oeverzwaluwen bij de Westpolderplas te verversen met nieuw zand zodat de zwaluwen ook dit jaar hun weg weer weten te vinden naar Etten-Leur. Help je mee? Aansluitend kun je, als je zin hebt, een bezoek brengen aan het vogelrevalidatiecentrum.
We beginnen om 13.00 uur en zijn uiterlijk om 16.00 uur weer thuis.
Alle informatie over de activiteiten staat de pagina van de Jeugdwerkgroep.

Hierbij stelt Maika zichzelf voor:

Maika de Haan
Maika de Haan
Op de eerste plaats ben ik moeder van twee ondernemende natuurontdekkers van 5 en 8 jaar. Samen met mijn man en de jongens trekken wij graag de natuur in. Daarnaast werk ik als pedagogisch beleidsmedewerker en coach bij een groene kinderopvang. Daar kan ik mijn passie voor natuur en kinderen samenbrengen. Voor mijn werk kwam ik veel in contact met IVN en zodoende ben ik bij IVN Etten-Leur gekomen. Samen gaan we er een natuurrijk jaar van maken vol verwondering en ontdekking!

Hierbij nog een korte kennismaking met de andere leden van de werkgroep:

Paula Brans
Paula Brans

Paula is 31 jaar werkzaam geweest in het basisonderwijs en heeft de opleiding Kindercoach gevolgd en een opleiding tot Pedagogisch Natuurcoach afgerond en heeft haar eigen praktijk voor coaching.

Eugenie de Roij
Eugenie de Roij

Eugenie is tientallen jaren leerkracht geweest, beleidsmedewerker en directeur in het basisonderwijs. Ook zij heeft een opleiding tot Pedagogisch Natuurcoach afgerond. Eugenie heeft nu haar eigen praktijk voor coaching.

Jeanne Oomen
Jeanne is gepensioneerd kinderfysiotherapeut en runt projecten in India en Afrika waar zij en haar partner hun kennis delen. Ze is al jaren IVN-vrijwilliger en trekt er graag met schoolklassen op uit.

Monique Simon
Monique Simon

Monique is van huis uit hovenier. Opgegroeid op een Franse boerderij, heeft zij veel oog en hart voor de natuur en voor kinderen. Ze ontdekt, nu ze meer tijd heeft, allerlei leuke natuurinitiatieven in de omgeving zoals de ‘zeisgroep’ in Zundert.

Jan Nuijten
Jan Nuijten

Jan is sinds 1979 natuurgids voor IVN. Hij heeft altijd graag met kinderen gewerkt en is 36 jaar als leraar werkzaam geweest in het Speciaal Basisonderwijs. Nu werkt hij bij een educatieve uitgeverij in Etten-Leur. Naast vrijwilligerswerk bij IVN helpt Jan o.a. ook mee in de heemtuin in Rucphen.

Ron Roelen
Ron Roelen

Ron is gepensioneerd financieel manager en al vanaf de jaren tachtig bezig met natuurbeleving. Hij volgde o.a. een studie via de Open Universiteit en ook de natuurgidsenopleiding van het IVN. Vanaf 2000 is hij bestuurslid van onze vereniging en heeft hij zich met Jan Nuijten op de jeugdactiviteiten gericht.

Doe-middag vogels

JWG Vogels 5Frank Linssen van de vogelwerkgroep, vogelaar Jeanne Oomen, die voor de lagereschoolkinderen onze “snavelprojecten” verzorgt, en ondergetekende verwelkomden op 13 mei maar liefst 18 kinderen in het clubhuis voor een doe-middag over vogels.

De kinderen - in de leeftijd van 4 tot 10 jaar- hadden er zin in en vroegen ons het hemd van het lijf. Sommigen wisten zelfs dat een slechtvalk sneller vliegt dan Max Verstappen kan rijden; 300 kilometer per uur.

We maakten zelf een merelnest en de kinderen gebruikten hiervoor alle materialen die een merel ook gebruikt, van modder en wol tot veertjes en strootjes. We stelden vast dat het helemaal niet zo makkelijk is om zo’n nestje maken! En dan te bedenken dat vogels alleen pootjes en een snavel hebben en geen 2 handen!

Na een bezoekje aan het museum waren we klaar voor de praktijk. Gewapend met verrekijkers en de telescoop van Frank, liepen we naar de Westpolderplas. We bezochten de oeverzwaluwenwal, waar de zwaluwen druk waren met het voeren van de kleintjes. En voor wie heel goed oplette, was er zelfs een ijsvogel te zien. Of het een leuke middag was? De kinderen waren unaniem; jazeker!

Mariëtte Zeedijk
voorzitter

Oproepje

WhatsAppLise Sloot van IVN Nederland zoekt deelnemers aan een WhatsApp groep om interessante natuurweetjes te verzamelen. Die natuurweetjes worden dan weer gebruikt in de landelijke Social Media campagnes.
Zo kan er bijvoorbeeld gevraagd worden: “weet iemand leuke feitjes over de eikenboom in de herfst?”. Als je iets weet, dan kun je dat in de appgroep delen.

Natuurlijk gaat het niet alleen over eikenbomen. IVN Nederland zoekt mensen die natuurweetjes over de meest uiteenlopende onderwerpen bij kunnen dragen. Dat kan zijn over verschillende onderwerpen of juist heel gespecialiseerd over één onderwerp.

Ben jij of ken jij iemand die van dit soort natuurweetjes paraat heeft? Heb je WhatsApp en ben je bereid om in de groep deel te nemen?
Geef je dan op bij Lise Sloot via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

“Natuurbescherming vanuit je luie stoel”

(Werkgroep ruimtelijke ordening)

Opkomen voor de natuur begint eigenlijk heel eenvoudig bij het begin: erachter komen wat de plannen van gemeenten, bedrijfsleven of particulieren en/of aanvragen voor vergunningen inhouden en of dit een bedreiging voor de natuur in uw buurt zou kunnen zijn.

Leest u de krant en wilt u helpen vanuit uw 'luie stoel'?

LuieStoelWij zijn namelijk op zoek naar vrijwilligers die de gemeentelijke pagina in de bode willen uitpluizen op eventuele negatieve invloeden op onze spaarzame natuur. En zo ja, proberen zoveel mogelijk feiten daarvan te verzamelen, bijv. via internet.

De werkgroep Ruimtelijke Ordening kan daar dan verder mee aan de slag. Zij kijken met kennis en ervaring hoe zij, nu nog met beperkte menskracht, de stem van IVN kunnen laten horen. Daar hebben zij in het verleden al grote en kleine successen mee weten te boeken!

Dus mocht u uw nieuwsgierigheid willen inzetten en het wel leuk vinden om vooronderzoek te doen, geef u dan op als 'correspondent vrijwilliger' voor de werkgroep Ruimtelijke Ordening.

We zijn namelijk (dringend) op zoek naar mensen die mee willen helpen. Beschik je over vrije tijd en ben je geïnteresseerd in onderzoeken en weerleggen van (overheids-) plannen die de natuur zouden kunnen schaden, dan willen we graag met je in contact komen.

Vooral in de gemeenten Halderberge en Moerdijk zoeken wij vrijwilligers voor deze werkgroep.

Stuur een berichtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij nemen contact met je op. Graag tot snel!

Leest u de krant en wilt u de natuur helpen vanuit uw "luie stoel"?

LuieStoelWij zijn namelijk (nog steeds) op zoek naar vrijwilligers die de gemeentelijke pagina in de bode willen uitpluizen op eventuele negatieve invloeden op onze spaarzame natuur. En zo ja, proberen om nog wat meer feiten daarvan te verzamelen, bijv. via internet.

De werkgroep Ruimtelijke Ordening kan daar dan verder mee aan de slag. Zij kijken met kennis en ervaring hoe zij, nu nog met beperkte menskracht, de stem van IVN kunnen laten horen. Daar hebben zij in het verleden al grote en kleine successen mee weten te boeken!

Dus mocht u uw nieuwsgierigheid willen inzetten en het wel leuk vinden om te helpen, geef u dan op als 'correspondent vrijwilliger' voor de werkgroep Ruimtelijke Ordening. Echte kennis is niet nodig, alleen een beetje vrije tijd met lezen van de krant. Vooral in de gemeenten Halderberge en Moerdijk zoeken wij vrijwilligers voor deze werkgroep.

Stuur een berichtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we beantwoorden je vragen en helpen je op weg.

Bij voorbaat dank!

Nieuwe IVN Dintel- en Marklanden fietstocht én wandeling!

Moerdijk 07

Wandelen en fietsen doe je natuurlijk het liefst ín de natuur met name tijdens je vakantie met heerlijk weer. Vandaar dat 2 van onze vrijwilligers een nieuwe wandeling én een nieuwe fietstocht hebben uitgezet. Met grote dank aan Corrie van Haperen, onze coördinator v.d. Wandelgroep en Rene Jongmans, coördinator van de Vogelwerkgroep. Zij zijn op pad gegaan en hebben niet alleen een route maar ook vele wetenswaardigheden gefotografeerd en beschreven.
DB S 02

Zo wordt u tijdens uw tocht verrast met interessante (natuur) weetjes en informatie over de omgeving; een persoonlijke gids op uw telefoon.

Deze en andere routes in de buurt, staan in onze IVN route app voor zowel Android als Iphone. Een toelichting over het gebruik van en het downloaden van deze route app vindt u hier op onze website.

Terugblik World Cleanup Day 2021

Op zaterdag 18 september was het weer World Cleanup Day 2021. IVN deed voor het 3e jaar hieraan mee om een bijdrage te leveren aan een schonere omgeving. 

SUPWorld Cleanup day is de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Elk jaar komen wereldwijd zo’n 20 miljoen vrijwilligers in actie om afval op te ruimen in straten, parken en buurten en rivieren. Er waren in heel Etten-Leur opruimacties, van diverse clubs. In Etten-Leur bundelden IVN de krachten met serviceclub JCI Etten-Leur (jonge ondernemers) om World Cleanup Day bekender te maken in de gemeente. Dit deden we o.a. door sponsors bij de dag te betrekken (Life & Garden en Jumbo) en uitgiftepunten voor materiaal te organiseren zodat mensen ook spontaan konden meedoen met de actie.

Bodemdiertjes

Op 2 okt j.l. had de Jeugdwerkgroep een superleuke posten-ontdekkingstocht uitgezet in het parkje D’n Oude Leemput in Etten-Leur. 

Kinderen, ouders of opa en oma liepen een route, langs verschillende posten  waarbij IVN-vrijwilligers iets vertelde, lieten zien en vooral ook de kinderen iets lieten doen: oorwurmpotje maken, zuigpotjes maken, slakken bestuderen op glas, bodemdiertjes zoeken, een wormenhotel bekijken en nog veel meer. Ook een keer mee? Kijk op de jeugdactiviteiten agenda.

Terugblik Herfstwandeling Pannenhoef

Er was heel veel belangstelling voor de Herfstwandeling in natuurgebied De Pannenhoef op 13 november, meer dan veertig liefhebbers hadden zich aangemeld!
Vanaf parkeerterrein De Bak werd in vier groepjes, ieder met een "eigen" gids (Corrie, Louis, Jan en Paul), een rondwandeling gemaakt langs het Padvindersven, Bijloop en Turfvaart en door het bos weer terug.

Ruimtelijk ordening, een interview

Een mooie lentedag in april en ik zit met Pim van de Boor aan de keukentafel. Pim (1943) is algemeen bestuurslid en sinds 2012 actief voor IVN Dintel- en Marklanden. Een jaar of zes geleden richtte hij de werkgroep "Ruimtelijke Ordening en duurzaamheid" op. Als ingenieur Bosbouw met speciale aandacht voor ecologie en landschapsanalyse en werkervaring bij het Rijk als planoloog bij de Directie Openluchtrecreatie en Natuurbescherming lag de keuze voor de werkgroep destijds voor de hand.

Nieuws uit de RO-werkgroep

Strijpen
In de vorige Klamper kwam de werkgroep Ruimtelijke Ordening aan bod en de mooie dingen die zij doen. Een van de taken noemde ik toen; de bijdrage die zij leveren aan de projectgroep Noordrand Midden; het ontwikkelen en versterken van nieuwe en oude natuur in het gebied tussen Prinsenbeek en het noorden van Etten-Leur.

‘Een grootschalig project waarvan de oorspronkelijke initiatieven teruggaan tot de jaren zeventig toen er bij de eerste ruilverkavelingen, ruimte voor natuur werd gecreëerd’, vertelt Pim van der Boor. ‘Onze IVN-vrijwilligers zitten hierbij aan tafel met de Provincie, Staatsbos Beheer en de Brabantse Delta. Financier is de provincie en het waterschap Brabantse Delta en Staatsbosbeheer voeren het uit.’

Natuurgids Corrie van Haperen

Corrie van Haperen

De geboorteplek van natuurgids Corrie van Haperen (1958) is voor velen een bekende locatie in Breda: de boerderij in het Markdal aan de Bouvignelaan. Nu is de boerderij kantoor van Staatsbosbeheer maar in de jonge jaren van Corrie was de boerderij een gemengd bedrijf en later een veehouderij. De natuurgids herinnert zich nog goed dat zij met haar vader met paard en wagen, o.a. het restproduct bostel ophaalden bij lokale bierbrouwerijen, aardappelen in het Ginneken afleverden en hooi van het land haalden. Ze struinde als kind op haar pony eindeloos in de natuur in het aangrenzende Mastbos en het Ulvenhoutsebos, langs rivier de Mark.
De paardenliefhebberij is altijd gebleven en de liefde voor de natuur ook. Ik zoek haar op in Prinsenbeek.

 

Uilenwandeling

Uilenwandeling 

Wandelen in de donkerte van het bos, dansende schijnsels van zaklantaarns op de zandpaden, gefluister,  met af en toe een ingehouden lach: Het is vrijdagavond 27 januari en we zijn op zoek naar de zingende bosuilen op de Pannenhoef. En dan ook nog ’s avonds met een speciale vergunning van Brabants Landschap!

De weg naar de parkeerplaats in het donker was al spannend met zijn diepe kuilen en hobbels. En nadat we met behulp van wat zaklantaarnlicht ontdekten wie er allemaal gearriveerd waren, vertelde Paul Mennema, onze uilenexpert, het e.e.a. over deze mooie dieren.

Wandeling Biodiversiteit

Biodiversiteit lijkt op het moment wel een modewoord (je ontkomt er bijna niet aan), maar wat is het eigenlijk?

Heel simpel gezegd: bio = leven; diversiteit = verscheidenheid. Dus biodiversiteit is de verscheidenheid aan levensvormen.

Op zaterdag 13 mei nam Corrie van Haperen ons mee op een wandeling door het Liesbos, op zoek naar allerlei verschillende levensvormen. Hoewel “op zoek” niet helemaal waar is, als je goed kijkt struikel je (soms letterlijk) over de verschillende levensvormen in het Liesbos.
Van majestueuze eiken, beuken, kastanjes en dergelijke, tot kleine beestjes op en in de grond, achter boomschors enzovoorts. En alles daartussenin. Het leven is letterlijk overal!
Zelfs dode bomen blijken vol te zitten met schimmels en allerlei beestjes. Dood hout leeft!

En als je dan met een goede gids mee bent (en dat waren we zeker!), dan valt er over al die grote en kleine levensvormen wel wat te vertellen! Verbazingwekkend veel!

Ik wil hier niet alle soorten op gaan noemen die we onderweg gezien hebben, maar één uitzondering wil ik toch wel maken voor de Waterviolier. Deze waterplant vind je in sloten en plassen waar kwelwater omhoogkomt en dat is er volop in het Liesbos.
Als Waterviolier niet in bloei staat, is het een onopvallend plantje dat in het water drijft. Je loopt er zo aan voorbij.
Maar als het in bloei staat steken de bloemen boven het wateroppervlak uit en is het een schitterend gezicht!

Waterviolier

Schoonheid in Klundert

Vaak door dit pitoreske vestingstadje gereden.
Met zijn markant raadsgebouw.
Nog nooit even gestopt om de historie en schoonheid van dit plaatsje te bewonderen.
Tijd om het er nu maar eens van te laten komen.
Een wandeling van een goed half uur deed mij verbazen.

Klundert 1

 

 

 

 
Rust, een prachtig uitzicht en natuurschoon.
Kabbelend water waarin meerkoeten, eenden en een verdwaalde zwaan zich opperbest vermaken.
Enkele mezen tracteren de omgeving met een "muzikale medley".
Een tjitjaf zingt tweede stem.
Links en rechts schiet ik een plaatje.
Enkele jongens hebben hun tentje opgezet langs het brede water. Hun hengels aandachtig in de gaten houdend.
Op een houten bruggetje spreekt een jongedame mij aan.
"Wat legt u zo allemaal vast onder dit heerlijke voorjaarszonnetje?"
We raken in gesprek, houden anderhalve meter afstand.
Ik vertel haar over mijn liefde voor de natuur en het vereeuwigen daarvan, het IVN en licht mijn doel hier te zijn toe.
"Wat leuk mijnheer, wat een mooie bezigheid. Ik moet dat ook maar weer eens oppakken."
Ze vervolgt in haar rode pantalon en fel roodgekleurd hoedje haar weg.

Klundert 3

 

 

 

 

 
Op de schans verbaas ik mij over het unieke stukje fort.
Diverse soorten vogeltjes hebben er een thuis.
Hier is tussen al het lover en groen jaren geleden strijd geleverd.
De Klundert, onder de rook van industriegebied Moerdijk. Een oase van rust en natuurschoon.
De moeite waard.

René van Belzen

Steenuilen zoeken

Steenuil

In deze tijd van het jaar zijn de steenuilen “goed bij stem”.
Vanaf half januari zetten ze de eerste stappen op het pad naar nageslacht. De mannetjes beginnen dan voorzichtig een territorium af te bakenen, andere mannetjes weg te jagen en vrouwtjes te lokken. Ze hebben daarvoor een speciale territoriumroep (klik hier om te horen hoe dat klinkt).

Vanaf half februari wordt het allemaal wat serieuzer.
Vandaar dat we tussen half februari en eind maart ’s avonds na zonsondergang het veld in trekken om te luisteren waar steenuilen roepen. Dat doen we (acht vrijwilligers van de Uilenwerkgroep) in een viertal afgebakende gebieden rondom Etten-Leur. Op vaste punten, die al jaren hetzelfde zijn, laten we dan via geluidsapparatuur de territoriumroep van de steenuilen horen en we luisteren of er terug geroepen wordt. Ieder punt wordt minimaal drie keer bezocht.
Antwoord er ergens een steenuil (soms zijn er dat wel twee tegelijk) dan noteren we het aantal en waar het geluid vandaan komt.
Later worden de resultaten netjes ingevoerd in het BMP (broed monitoring programma) van SOVON Vogelonderzoek Nederland, die die gegevens landelijk verzamelt en toegankelijk maakt voor onderzoekers. Op die manier kan de stand van de steenuil over vele jaren gevolgd worden.

Na eind maart is het broedseizoen écht begonnen en gaan we de uilen niet meer plagen. Ze hebben hun energie dan hard genoeg nodig!

Tot nu toe zijn de resultaten behoorlijk goed. Na de vorst- en sneeuwperiode waren we bang dat er wel wat steenuilen het loodje gelegd zouden hebben, maar daar lijkt het nog niet op.
Gelukkig maar!

Bijtjes tellen, deed u mee?

Nationale BijentellingBenieuwd naar wat we in Nederland met z'n 11.000-den voor een resultaat bij elkaar hebben geteld? Hieronder vindt u de link naar de website van de Nationale Bijentelling met de uitslag en een overzicht van de 10 meest getelde bijen in Nederland.

Maar wat is nou de meest belangrijke bij voor onze voedselproductie? Niet de honingbij zoals vaak gedacht en geroepen, maar júist de wilde bijen, waarvan er in Nederland wel 350 tot 400 soorten zijn. Daarna volgen de zweefvliegen en de vlinders als belangrijkste bestuivers van onze gewassen.

Klik op de link om naar de website van de Nationale Bijentelling te gaan.

Zomerquiz

3 Zomer

Vakantie!!! Hopelijk met goed weer om lekker te luieren in je tuinstoel, drankje erbij, even helemaal niets… of toch?

Je kunt ook meedoen met onze ‘Zomer Quiz’ en wie weet ben jij een van de weinige die alles (bijna) goed heeft en er dus met een leuke prijs vandoor gaat!

Hier is de link naar de QUIZ , veel plezier en succes!

Paddenstoelenwandeling

Altijd leuk om in het prachtige Liesbos, ongeveer 220 ha groot, te wandelen. Het Liesbos is het grootste zomereikenbos van ons land, met monumentale lanen die de adel in de 17e eeuw gebruikte tijdens de jacht naar reigers.
De wandeling startte deze keer met ongeveer 15 deelnemers (jong en oud) en 3 gidsen (Corrie, Louis en Ron) vanaf de Parkeerplaats.

IVN Proeftuinen

proeftuingeneraties

 

In november 2021 is IVN de trotste winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds oeuvreprijs geworden. Een deel van het prijzengeld wordt besteed om komende winterseizoen (2022-2023) acht Proeftuinen, verspreid over Nederland, aan te leggen. En één van die acht tuinen kan bij ons in de buurt komen! Voor afdelingen die ook samen een Proeftuin willen aanleggen organiseert IVN online informatiesessies.

 

Wat is een Proeftuin?

Een Proeftuin is een stukje grond van een zorginstelling dat wordt omgetoverd tot een ecologisch verantwoorde omgeving met eetbare planten, struiken en bomen waarin je van alles kan proeven én ervaren.

Kinderen, ouderen en de buurt gaan samen aan de slag om de proeftuin aan te leggen en ze plukken er letterlijk samen de vruchten van. De proeftuin is educatief: bewoners, buurt en de kinderen worden uitgedaagd samen te leren over de planten en dieren in de tuin, samen de biodiversiteit te bevorderen en hun kennis over en weer te delen. De proeftuin staat voor een bredere maatschappelijke beweging dan alleen een eetbare tuin. De proeftuin wil als groene magneet voor de wijk fungeren waarbij niet alleen de buurt, kinderen, ouderen en andere organisaties in de wijk samen aan de slag gaan, maar waardoor ook steeds meer groene en sociale initiatieven in beweging komen.

Willen wij ook een Proeftuin?

Zeker wel! Daar hebben wij vrijwilligers voor nodig die deze kar als project willen trekken. Is dat iets voor jou?

In april organiseert IVN twee digitale informatiesessies voor enthousiaste vrijwilligers in groepsverband, die samen met zorginstellingen en scholen een proeftuin willen aanleggen.

  • 14 april, 19.00-20.30 uur
  • 20 april, 16.00-17.30 uur.

Heb je interesse om aan dit mooie project mee te doen, laat het ons dan weten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..