Banner-top

 

Nacht van de Nacht - 24 oktober – Mag het licht uit?

Op 24 oktober is het Nacht van de Nacht! Dit is een jaarlijks evenement om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. Want wist je dat teveel (kunst-) licht in de avond en nacht allerlei dieren, insecten én planten verstoord?

Doorgaans vinden er overal in het land activiteiten plaats in het donker en worden mensen gestimuleerd hun lichten uit te doen. De activiteiten kunnen dit jaar geen doorgang vinden, zo ook onze geplande posten-wandeling, maar de oproep geldt daardoor des te meer:

Mag het licht uit?

Wij willen dus alle inwoners en bedrijven in Halderberge, Moerdijk en Etten-Leur oproepen, om tijdens de Nacht van de Nacht zo veel mogelijk lichten te doven. Zo blijft het donker, echt gezond donker. En laten we zien, dat het best wat minder kan met de buitenverlichting. En het is nog duurzamer ook!

NvdN logo 2020


Teveel licht ’s nachts, is echt niet goed voor planten en dieren; want bijvoorbeeld 50% van onze dieren in Nederland zijn nachtdieren, die hebben juist de duisternis nodig voor allerlei verschillende levensbehoeften! Maar ook onze insecten, nachtvlinders en planten worden verstoord in groei en ontwikkeling.

Wij zelf kunnen ook helpen door bijvoorbeeld 's nachts onze tuinverlichting uit te doen, dan komen we al een eind. En om de veiligheid te waarborgen rondom ons huis, is een bewegingssensor een goed alternatief en compromis.

Wil je weten wat jij zelf nog meer kunt doen tegen lichtvervuiling? Kijk dan op www.nachtvandenacht.nl

Er is veel onderzoek gedaan en veel geschreven over lichtvervuiling. Dit zijn een paar links naar websites die de onderzoeken hebben behandeld.: