Banner-top

 

Betere bestrijding tegen processierups dankzij donatie JCI Etten-Leur

Sponsor JCI‘JCI EL (Junior Chamber International afdeling Etten-Leur), heeft zondag 11 oktober een cheque overhandigd aan natuurvereniging IVN EL. Deze prachtige donatie ontving Ron Roelen namens het bestuur van IVN EL, uit handen van Sander de Kroon van JCI (links op de foto) beiden aanwezig bij de IVN Herfstwandeling in het Liesbos. IVN gaat dit bedrag voornamelijk gebruiken voor een buurt initiatief voor het ophangen van meerdere nestkastjes in de gemeente Etten-Leur.

De Eikenprocessierups is een ongenode exoot uit Zuid-Europa die hier in de Noordelijke Europese landen nog niet genoeg natuurlijke vijanden heeft om in toom te worden gehouden. De natuurlijke vijanden zijn koolmezen, allerlei insecten en vleermuizen. Als je meer wilde bloemen in de bermen rondom de eikenbomen laat staan en niet (te) vaak en te kort maait, trekt dat vanzelf meer sluipvliegen en sluipwespen aan. Zij eten niet zelf de processierups of -vlinder maar zij leggen hun eitjes op de processierups. Vervolgens eten de larven de processierups van binnenuit op.

Vleermuizen zijn gek op de volwassen nachtvlinders van o.a. de processierups en in een nacht kan één vleermuis wel 100 nachtvlinders eten, wat uiteindelijk 25.000 rupseitjes (en dus ook processierupsen) kan schelen.

Koolmezen gebruiken de rupsen vooral om hun jongen mee te voeren, vandaar dat we ze willen uitnodigen door middel van extra nestkastjes.

In veel gemeentes, zo ook in Etten-Leur wil men preventief spuiten met een bacteriënpreparaat. Hoewel het middel uiterst effectief is, is het volgens IVN EL een slecht idee! Het middel doodt ook andere rupsen van vlinders in de eikenbomen. Ook waait het spul naar beneden en blijft aan het gras en de bladeren blijft kleven. Het goedje blijft een hele week actief, en iedere rups die ervan eet, sterft. Dat levert weer de nodige voedseltekorten op onder vogels, die juist in het voorjaar extra voedsel zoeken voor hun kroost.

Vandaar dat IVN heel erg blij is met deze donatie van JCI EL, om zo mee te helpen met de aanschaf en het ophangen van extra nestkastjes. Voor meer informatie over JCI, kijk op de site www.jcietten-leur.nl .