Banner-top

 

Paddenstoelen wandeling - Jeugdnatuurgroep

Paddenstoelen wandeling jeugd 01 1Zaterdag 10 oktober zijn we met negen kinderen naar het Liesbos gegaan om paddenstoelen te bekijken. Vanaf de parkeerplaats liepen we richting het Hemeltje. Hier stonden ooit 7 dikke bomen in een kring. Nu staat er nog één plataan. Onderweg zagen we al meteen paddenstoelen en de kinderen bekeken met hun spiegeltjes de onderkant. Is het een plaatjeszwam of een buisjeszwam?

 

Paddenstoelen wandeling jeugd 02 1Ook sprongen er nog diverse bruine kikkers rond. We wisten er een paar te pakken en bekeken ze eens goed. De ademhaling kon je goed zien, doordat de onderkant van de bek op en neer ging. Naast het oog kun je het rondje van het trommelvlies zien en we bekeken de zwemvliezen tussen de tenen van de achterpoten.

De omgevallen bomen van het Hemeltje worden helemaal verteerd door zwammen. Onder de schors zagen we pissebedden. Al die schimmels, bodemdiertjes en bacteriën breken het dode hout af tot nieuwe voeding voor de planten en bomen.
De pissebedden en andere kleine beestjes onder de schors zijn weer voedsel voor vele vogels.

Op die manier zorgt dood hout voor nieuw leven in het bos. De kinderen kregen een herfsttooi van ribkarton. Deze konden ze zelf versieren met veren en bladeren.

Na het Hemeltje kwamen we in een laantje met tamme kastanjebomen. De kastanjes zaten veelal nog in hun stekelige bolsters.
Lopend door een van de brede lanen zagen we vele stapels boomstammen liggen. Naaldbomen worden gerooid en vervangen door echt inheemse bomen, zodat in de toekomst een meer natuurlijk bos ontstaat.

Paddenstoelen wandeling jeugd 03 1Toen we een boom zagen met een reeks spechtenholen was het tijd om een specht na te doen. Met oude trommelstokken probeerden we het geroffel van een specht te imiteren. Sla snel afwisselend met de rechterhand en de linkerhand 5 keer op een dode tak of stam. Een dode holle boom klinkt anders dan een pas gezaagde stam.
We balanceerden ook op grote liggende boomstammen, maar niet op de stapels boomstammen, want als die gaan rollen, breek je al je botten.

 

Vlak bij de parkeerplaats kwamen we eindelijk de beroemde vliegenzwammen tegen.
Aan de rand van het grasveldje bij de parkeerplaats zagen we een eik, begroeid met klimop. De stam van de klimop was inmiddels ook zo dik als een boom.
Paddenstoelen wandeling jeugd 05 1We reden terug naar het gebouwtje. Hier maakten de kinderen zelf paddenstoelensoep en poften we de kastanjes.
De gepofte kastanjes met honing vielen niet zo in de smaak. De paddenstoelensoep werd tot de laatste druppel opgegeten.
 


Een aantal dingen die we gedaan hebben, vind je ook in het 50 dingenboekje (50 dingen in de natuur die je gedaan moet hebben voor je twaalfde)
Kinderen, die vorig jaar en het jaar ervoor in groep 3 op een school in Etten-Leur zaten hebben zo’n boekje op school gekregen.
De dingen die je terugvindt in het boekje: Een wandeling maken, Beestjes zoeken, Kastanjes rapen, Paddenstoelen zoeken, Over een omgevallen boom lopen.

In het boekje kun je deze activiteit opzoeken en het bijbehorende driehoekje van de bladzijde knippen en achterin op de to-do-lijst plakken.


Recepten:

Kastanjes poffen

  • Snij een kruisje in de bovenkant van de kastanje.
  • Doe de kastanjes in een ovenschaal met deksel. Klein beetje water erbij en zet ze 2 ½ minuut in de magnetron.
    Niet langer, anders ontploffen ze.
  • Pel de gepofte kastanjes verder open. Strooi er wat zout overheen en doe er wat honing op.

Paddenstoelensoep.
Voor 3 liter soep heb je nodig:

  • 400 gram champignons.
  • 2 grote uien.
  • Bloem.
  • Ca. 100 gram margarine
  • 5 of 6 groentebouillonblokken.
  • Eventueel selderie of peterselie een groene paprika in stukjes gesneden.
  • Pollepel.

Maak de uien schoon en snij ze in snippertjes.
Maak de champignons schoon met een borsteltje. Snij deze in stukjes.
Zet de pan op het fornuis met boter erin.
Als de boter bruin wordt, doe je de uitjes erin en je roert tot ze glazig worden.
Vul een halveliterkan met heet water en een bouillonblok.
Doe de champignons in de pan en roer met de pollepel.

Doe wat bouillon erbij om het roeren te vergemakkelijken.
Doe steeds een eetlepel bloem in het mengsel en roer rustig zodat het niet klontert.

Doe steeds wat bouillon erbij om het smeuïg te houden.
Vul de pan verder met water en bouillonblokken. Na de eerste halve liter nog 4 halve liters.

Laat de soep zachtjes koken. Proef na 10 minuten of hij hartig genoeg is.
doe er anders nog een blok bouillon bij.

Vriendelijke groeten,

Ron Roelen, Jan Nuijten.