Banner-top

 

Steenuilen zoeken

Steenuil

In deze tijd van het jaar zijn de steenuilen “goed bij stem”.
Vanaf half januari zetten ze de eerste stappen op het pad naar nageslacht. De mannetjes beginnen dan voorzichtig een territorium af te bakenen, andere mannetjes weg te jagen en vrouwtjes te lokken. Ze hebben daarvoor een speciale territoriumroep (klik hier om te horen hoe dat klinkt).

Vanaf half februari wordt het allemaal wat serieuzer.
Vandaar dat we tussen half februari en eind maart ’s avonds na zonsondergang het veld in trekken om te luisteren waar steenuilen roepen. Dat doen we (acht vrijwilligers van de Uilenwerkgroep) in een viertal afgebakende gebieden rondom Etten-Leur. Op vaste punten, die al jaren hetzelfde zijn, laten we dan via geluidsapparatuur de territoriumroep van de steenuilen horen en we luisteren of er terug geroepen wordt. Ieder punt wordt minimaal drie keer bezocht.
Antwoord er ergens een steenuil (soms zijn er dat wel twee tegelijk) dan noteren we het aantal en waar het geluid vandaan komt.
Later worden de resultaten netjes ingevoerd in het BMP (broed monitoring programma) van SOVON Vogelonderzoek Nederland, die die gegevens landelijk verzamelt en toegankelijk maakt voor onderzoekers. Op die manier kan de stand van de steenuil over vele jaren gevolgd worden.

Na eind maart is het broedseizoen écht begonnen en gaan we de uilen niet meer plagen. Ze hebben hun energie dan hard genoeg nodig!

Tot nu toe zijn de resultaten behoorlijk goed. Na de vorst- en sneeuwperiode waren we bang dat er wel wat steenuilen het loodje gelegd zouden hebben, maar daar lijkt het nog niet op.
Gelukkig maar!