Banner-top

 

Paddenstoelenwandeling

Altijd leuk om in het prachtige Liesbos, ongeveer 220 ha groot, te wandelen. Het Liesbos is het grootste zomereikenbos van ons land, met monumentale lanen die de adel in de 17e eeuw gebruikte tijdens de jacht naar reigers.
De wandeling startte deze keer met ongeveer 15 deelnemers (jong en oud) en 3 gidsen (Corrie, Louis en Ron) vanaf de Parkeerplaats.

De groep werd spontaan in tweeën gesplitst, spiegeltjes rondgedeeld en we gingen van start.

Even een stukje theorie. Paddenstoelen en zijn de vruchtlichamen van in de bodem of in aanwezige mycelia of zwamvlokken van hogere schimmels. In tegenstelling tot planten kennen schimmels geen fotosynthese. De voedingstoffen moeten ze onttrekken aan levend of dood materiaal van planten en dieren. Er zijn drie groepen: Saprofyten (leven van dood materiaal), parasieten (leven op levend materiaal, dat in slechte conditie is) en Mycorrhiza (leven in symbiose met de haarwortels van een plant. Dit levert de zwam voedsel op, de plant heeft een betere vocht- en mineralenopname.

Al snel werden er al heel wat verschillende paddenstoelen gevonden. Om deze exact op naam te brengen is ondoenlijk. Er komen alleen al in NL zo’n 5.000 soorten voor. Als je het echt wil weten is er inmiddels een App ("ObsIdentify") die heel wat exemplaren herkend. Echter je moet soms wel wat geduld hebben: Internet in het bos werkt immers niet altijd optimaal. Maar wat maakt het eigenlijk uit wat voor naam of etiketje ergens op kan plakken. Een naam maakt de beleving niet anders.

Een paar soorten welke die onder meer onze aandacht trokken:

  • Aardappelbovist: Deze zijn goed herkenbaar. Ze zien eruit als bolletjes die vaak zonder steel uit het niets lijken te komen en barsten open als de sporen klaar zijn om verspreid te worden.
  • Waaiertje: Prachtig klein paddenstoeltje. Het is ’s werelds meest verspreide paddenstoel, die voorkomt op elk continent (behalve de Zuidpool).
  • Grote stinkzwam: Deze ontwikkelt zich van een eivormig ondergronds beginstadium, het duivelsei. De hoed van de paddenstoel is bedekt met een slijmerige sporenmassa die een zeer penetrante aasgeur verspreidt.
  • De zwavelzwam: Grote heldergele zwam, aangetroffen op de stomp van een eik. Hij schijnt in het Engels algemeen bekend te zijn als “kip van het bos”, omdat hij naar kip smaakt.

Zo kwamen we nog heel veel andere leuke en interessante waarnemingen tegen. Alleen heel erg jammer, geen vliegenzwam te ontdekken deze keer.

Na een kleine 2 uur wandelen kwamen de 2 groepen nagenoeg op hetzelfde moment weer terug op de Parkeerplaats.
We kunnen terugzien op een hele mooie ochtend met hele leuke en enthousiaste deelnemers.

gesteelde lakzwam

Gesteelde lakzwam

Oorzwammetje

Oorzwammetje

Stinkzwam

Stinkzwam

Weidekringzwam

Weidekringzwam