Banner-top

 

Uilenballen pluizen

Onlangs werden leerlingen van het Berkenhofcollege in Breda (een school voor, praktijkgericht, voortgezet speciaal onderwijs) verrast met een les uilenballen pluizen.
Een van hun docenten is namelijk vrijwilliger bij onze uilenwerkgroep en had een grote zak met uilenballen voor hen geregeld.

Uilenballen 2

Uilen slikken hun prooi met huid en haar in en de onverteerbare resten (botjes, haar) worden als uilenbal weer uitgebraakt. Vooral de braakballen van Kerkuilen zijn erg interessant, omdat zij verschillende soorten muizen eten die aan de hand van de resten in de braakbal goed zijn te identificeren. Vooral schedel- en kaakresten vertellen veel, zo niet alles, over het dieet van de Kerkuil. Zo weten we dat 98% van het menu van de Kerkuil bestaat uit muizen: veld-, spits- en woelmuizen.

Uilenballen 1

Steenuilen produceren ook braakballen, maar omdat zij veel gevarieerder eten (ook kleine zoogdieren, kleine vogels, in mindere mate reptielen en amfibieën, insecten als nachtvlinders en meikevers, regenwormen) is de inhoud van hun braakballen veel lastiger te determineren.

Uilenballen 3Uilenballen 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het schoonmaken van de uilenkasten verzamelen wij de braakballen van de Kerkuil waar wij scholen e.d. blij mee kunnen maken. Op die manier dragen wij ook een steentje bij aan het waarmaken van de naam “IVN Natuureducatie”.

Zelf een keer uilenballen pluizen met school, vereniging of familie? Wij kunnen ook zorgen voor deskundige begeleiding.
Neem contact met ons op:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..