Een mooie lentedag in april en ik zit met Pim van de Boor aan de keukentafel. Pim (1943) is algemeen bestuurslid en sinds 2012 actief voor IVN Dintel- en Marklanden. Een jaar of zes geleden richtte hij de werkgroep "Ruimtelijke Ordening en duurzaamheid" op. Als ingenieur Bosbouw met speciale aandacht voor ecologie en landschapsanalyse en werkervaring bij het Rijk als planoloog bij de Directie Openluchtrecreatie en Natuurbescherming lag de keuze voor de werkgroep destijds voor de hand.
Samen met Jan Woolderink (van origine elektrotechnisch ingenieur, technisch informatica-docent en coördinator van de insectenwerkgroep van ons lokale IVN) en Ben van Lokven (fiscalist met ervaring in Ruimtelijke Ordening) vormen de drie gepensioneerden op dit moment het hart van de werkgroep. Pim: 'Ik ben erg blij met hun deskundigheid en vaardigheid om overzicht te houden in het web van regels en verordeningen.'
De werkgroep werd opgericht toen de overheid gemeenten verplicht stelde om maatschappelijke organisaties te betrekken bij hun plannen. IVN Dintel- en Marklanden was één van deze organisaties en liet de kans niet onbenut.
Ik vraag me af, waar houden ze zich zo al mee bezig? Pim vertelt: 'de werkgroep volgt het beleid van overheden als het gaat om natuur, milieu en ruimtelijke ordening. De werkgroep let vooral op kansen voor de natuur bij beleidsontwikkeling. Ook komt de werkgroep in actie als er bedreigingen zijn voor natuur en milieu.'
'In de praktijk komt dat vooral neer op het lezen van veel kranten, elke week weer, vertelt Pim. Hierin publiceert de gemeente namelijk alle aanvragen voor vergunningen. Is er een aanvraag voor uitbreiding van bijvoorbeeld een grote veemeststal of een andere aanvraag die nadelig is voor natuur en duurzaamheid, dan kan de werkgroep hierover een zienswijze indienen bij de gemeente. Daarvoor kijkt de werkgroep vaak ter plaatse naar de situatie en worden vele grote rapporten doorgenomen.
Maar er is meer dan alleen protest aantekenen. Soms is de werkgroep inderdaad de luis in de pels, maar veel liever werkt ze samen met de beleidsmakers zodat er een win-win-situatie ontstaat waarbij de adviezen van het IVN van het begin worden meegenomen. Die insteek zorgt ervoor dat de samenwerking met beleidsmakers van gemeenten goed is. Zo goed, dat ambtenaren zelf hun weg naar het IVN vinden om informatie te delen of om te overleggen.
Op dit moment heeft de werkgroep er een grote klus opzitten. Op 1 januari 2023 treedt de nieuwe "Omgevingswet" in werking. Hiervoor stelde gemeente Etten-Leur een "Omgevingsvisie" op. De werkgroep heeft de honderden bladzijden tellende Visie gelezen, samen met de bijbehorende "Milieu-Effect-Rapportage" en heeft een zienswijze opgesteld van 8 pagina's met aanbevelingen en adviezen waarbij IVN de gemeente steeds aan het jasje trekt om keuzes te maken vóór natuur, biodiversiteit, groen en duurzaamheid in onze leefomgeving.
Ik verbaas me erover dat vele IVN-werkgroepen Ruimtelijke ordening in Nederland bestaan uit vrijwilligers die het moeten opnemen tegen betaalde professionals. En dat in een periode waarin natuur en milieu zo vaak in het gedrang komen! En wat bijzonder is het dat we als IVN Dintel- en Marklanden zoveel slagkracht hebben op dit gebied door de inzet van drie vrijwilligers. En hoe mooi zou het zijn als we ditzelfde kunnen gaan doen voor de gemeenten Halderberge en Moerdijk.
Volgende keer nemen Pim en ik je graag mee naar een groot project waar de werkgroep bij betrokken is; de vorming en inrichting van drie grote natuurgebieden tussen Etten-Leur en Prinsenbeek en de rol die de werkgroep speelt hierin.
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden om mee te doen met de werkgroep of heb je zelf een onderwerp wat interessant is voor RO, mail of bel ons!
Mariëtte Zeedijk