Banner-top

 

Fête de la Nature

ledendag 2

Op 3 september organiseerden we de ledendag samen met ‘Fête de la nature’. Het weer was goed en de locatie (de Zwarte Schuur in de Pannenhoef)  perfect voor de gelegenheid.

De ochtend was gereserveerd om al onze leden persoonlijk te bedanken voor hun steun en hen te laten ervaren wat IVN allemaal doet met alle contributies. Fête de la Nature is een landelijk ‘natuurfeest’ dat elk jaar in het eerste weekend van september wordt gevierd. Wij besloten de twee te combineren en in de middag ook andere geïnteresseerden een kijkje te geven in de keuken van IVN.

 

 

ledendag 1Rond de 20 vrijwilligers (en Erik van Brabants Landschap, die speciaal tijd had gemaakt om ons die dag wegwijs te maken in de Zwarte Schuur) waren al vroeg aanwezig. De koffie stond klaar, de uilenkast met opgezette steenuil hing in de boom, klaar voor een veilige bezichtiging. Ook alle werkgroepen stonden paraat. Zo verzorgde de Fotowerkgroep een minicursus fotografie voor de telefoon, de werkgroep Ruimtelijke Ordening had een spel gemaakt en wandelgids Corrie had een wandeling voorbereid. René van de vogelwerkgroep nam geïnteresseerden mee het bos in om naar vogelgeluiden te luisteren. Vogelgeluiden zijn er in september niet veel omdat zij met andere dingen bezig zijn dan een partner zoeken. De roodborstjes maken hierop gelukkig een uitzondering en lieten zich veel horen. Ook de boomklevers waren present en druk in gesprek met elkaar. Op een enkel moment na toen een buizerd boven het bos zweefde en zijn karakteristieke roep -die een beetje op een miauwende kat lijkt- liet horen.  De jongste deelnemer, Robin, ontdekte zelfs een lepelaar bij de vogelkijkhut.

Kinderen konden behalve vogelen, ook kievitseieren zoeken, de uil bekijken en een ‘blotevoetenpad’ lopen. Om de insecten de droogte door te helpen konden kinderen een waterbak voor insecten maken. Door dennenappels en steentjes in een schaaltje of bakje te doen, creëer je verschillende niveaus en verstopplekjes in het water waardoor insecten veilig kunnen drinken. En dat is nodig in periodes van droogte zoals deze.

 

ledendag 3De dag werd ook benut door de vrijwilligers om eens met elkaar bij te praten. Plannen werden gesmeed (zoals een gezamenlijke wandeling met IVN en Brabants landschap) en contacten tussen de werkgroepen aangehaald.

Als bestuur zijn we trots op al die vrijwilligers die hun vrije dag ‘inleverden’ en meehielpen om de dag tot een succes te maken. De jongste vrijwilliger was dertien en de oudste de tachtig gepasseerd. Het blijkt dat natuur uitdragen (en je soms een beetje zorgen maken over de natuur)  samen kan gaan met veel gezelligheid en positiviteit.

Bedankt allemaal!

 

 

Op naar een herhaling in het komende voorjaar. Dan halen we alles weer van stal om onze leden te bedanken en hen een inkijkje te geven in onze vereniging! En dan regelen we het zo dat we minder concurrentie hebben van andere evenementen en meer leden kunnen begroeten!

Komt u ook?

Mariëtte Zeedijk
voorzitter

ledendag 4ledendag 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ledendag 7

ledendag 6