Banner-top

 

Terugblik door de voorzitter

TerugblikEn daar is dan alweer het einde van het jaar.  Sinds 20 april van dit jaar mag ik voorzitter zijn van onze vereniging. Ik kreeg meteen de beste en mooiste functie als het aan mij ligt. Want wat is er leuker om onder andere te kijken naar wat er speelt binnen onze vereniging en onze werkgroepen en te kijken wat je samen met het bestuur kunt bijdragen!

Het was een jaar met veel hoogtepunten! We hebben weer een voltallig bestuur waarin ook Nell een plaatsje vond als algemeen bestuurslid. We hebben een recordaantal leden én een recordaantal abonnees op de nieuwsbrieven.
De uilenkasten waren dit jaar niet aan te slepen. Vrijwilligers voor de uilenwerkgroep hoefden we niet te zoeken: die kwamen vanzelf!

Er kwam een wolkje voor de zon toen de jeugdwerkgroep het begin dit jaar zonder boegbeeld Jan moest stellen. Maar wat mooi dat we eigenlijk binnen korte tijd weer 5 nieuwe vrijwilligers hebben gevonden die het stokje willen overnemen. En dat door simpel enthousiaste mensen aan te spreken op dagen als ‘de plantjesdag’ in het Arboretum en de ledendag!

In een volgende nieuwsbrief stel ik het nieuwe jeugdteam aan je voor en vertel over de activiteiten die we als jeugdwerkgroep willen gaan ondernemen. Een ding is al duidelijk; er komt ook een nieuwe leuke naam voor de werkgroep, de oude naam kan echt niet meer, aldus de nieuwelingen!

We waren met een ontzettend fijn gezellig team van hardwerkende vrijwilligers en organiseerden tal van mooie activiteiten. Het is mooi om te merken dat vrijwilligers veel energie halen uit het werk. Ik kan me zelf vooral de plantjesdag in het Arboretum herinneren; mensen die dringen bij de kraam en de mooiste gesprekken met mensen die laten zien hoeveel betrokkenheid er wel degelijk is bij de natuur! Dat is ook het mooie van IVN; voor elke vrijwilliger is er op elk niveau wel iets te doen waar hij of zij plezier in heeft. Van handen uit de mouwen bij het schoonmaken van nestkastjes tot aan koffiedrinken bij de wethouder om plannen rond ruimtelijke ordening te bespreken.

We verwachten ook veel van onze 6 studenten die in april met de Natuurgidsenopleiding van IVN zullen gaan beginnen. Nog niet eerder hadden we zo’n grote groep. De ervaring leert dat deze studenten ook veel aan ons IVN gaan toevoegen en deel uit zullen gaan maken van onze werkgroepen (voor zover dat niet al lang het geval is).

Toch valt er nog veel te wensen. In het nieuwe jaar willen we graag kijken of we intensiever kunnen samenwerken met andere natuur- en milieuorganisaties om zo meer voor elkaar te krijgen. Voor deze samenwerking heeft de werkgroep communicatie reeds een basis gelegd van waaruit we verder kunnen bouwen. Ook zouden we graag meer betrokken willen raken bij de gemeenten Halderberge en Moerdijk. De eerste activiteiten voor deze regio staan al op stapel!

Ook verschillende werkgroepen kunnen nog meer hoofden en handjes gebruiken. En de florawerkgroep moet nieuw leven worden ingeblazen. Genoeg te doen in het nieuwe jaar! Harry, onze secretaris en de tachtig gepasseerd, gaat van zijn pensioen genieten. En ook andere bestuursfuncties kunnen wel wat man- of vrouwkracht gebruiken. Dus wie zin heeft…

P.S.: En natuurlijk blijven we ook vooral weer mooie activiteiten organiseren voor jong en oud!

Namens het bestuur; een heel fijn, gezond en groen nieuwjaar gewenst!

Mariëtte Zeedijk
voorzitter