Een terugblik .....
Of ik bang voor vleermuizen was? Dat was de eerste vraag toen ik meeliep met de Vleermuizenwandeling in Hoeven afgelopen 7 juni.
Nee, bang ben ik niet. Ik wil juist meer van ze weten!
En zo stond ik op deze vrijdagavond bij 't ondergaan van de zon in 't mooie Bovendonk in Hoeven met nog 10 andere geïnteresseerden. De twee IVN gidsen Paul Mennema en Jeanne Zandbergen gaven niet alleen heel veel informatie over deze flitsende beestjes, maar ook hoorden we ze. Ze droegen een batdetector bij zich en die piepte en kraakte de hele avond. Heel veel vleermuizen dus in Hoeven. En diverse soorten.
Het was een topavond met een pluim voor de gidsen!
Pauline Nijboer
Met de batdetector op zoek naar vleermuizen in Klundert en Hoeven.
Een batdetector is een apparaatje dat het hoge geluid van de vleermuis (niet te horen door mensen) opvangt en omzet naar geluid dat wij wel kunnen horen. Handig om vleermuizen te vinden dus.
Een vleermuis stoot het hoge geluid uit en weet aan de hand van de weerkaatsing van het geluid (echo) waar hij is en waar de prooi, muggen en andere insecten, te vinden is.
Je hoeft niet bang te zijn dat de vleermuis een boom, huis of zelfs een mens raakt.
In het donker weet hij feilloos de weg te vinden en behendig de vliegende insecten te lokaliseren.
Omdat vleermuizen in het donker jagen wandelen we met belangstellenden bij het invallen van de duisternis. In Klundert waren we even bang dat onze zoektocht “in het water” zou vallen door de regenbuien. Een vleermuis vliegt niet graag in de regen en wij vinden het ook minder prettig om in de regen op pad te gaan. Het werd al snel droog en we zijn in het centrum van de stad op pad gegaan.
Al direct werd de eerste vleermuis gespot via de batdetector en we zagen er rond oude gebouwen vliegen.
Met het geluid dat de batdetector maakt kunnen we ook horen welk soort er vliegt.
Het was vooral de gewone dwergvleermuis die we zagen. Een vleermuis zo klein dat je hem in een luciferdoosje zou kunnen stoppen.
Even verderop wandelen we over de dijk met hoge bomen. Erachter ligt een grote waterpartij.
De vleermuizen vlogen af en aan. Soms op enkele meters afstand.
Het was goed te zien dat er ook grotere vleermuizen rondvlogen. De laatvlieger.
De batdetector gaf zelfs aan dat er een Rosse vleermuis rondvloog.
Na nog wat uitleg over vleermuiskasten concludeerden wij samen met de deelnemers dat Klundert een aantrekkelijk gebied is voor de vleermuis.
Op 7 juni zijn we nogmaals op pad gegaan met de batdetector. Deze keer hebben we ’s avonds afgesproken om 22.00 uur in Hoeven.
Het is nog lang licht dus de vleermuis gaat wat later op pad. Rondom het oude kloostergebouw Bovendonk ligt een prachtig park met mooie oude bomen.
Een groot oud gebouw met een rustige omgeving, dat moet aantrekkelijk zijn voor vleermuizen.
Ook deze wandeling weer een aantal enthousiaste deelnemers. Er is zelfs een deelnemer die vermoedt dat er vleermuizen in de overstek van zijn huis bivakkeren.
Na een korte uitleg over de batdetector en de bijzondere kwaliteiten van dit unieke vliegende zoogdier zijn we gaan wandelen. Even twijfelden we of de “doorgaande” weg Oudenbosch – Etten-Leur een belemmering zou zijn. De vleermuizen lieten zich al snel zien. Ook aan de rand van deze weg. De batdetector gaf, zoals verwacht, aan dat het de gewone dwergvleermuis was. Later kwamen we de laatvlieger nog tegen.
Hoewel er geen grote waterpartij in de directe omgeving is, lijken de vleermuizen voldoende muggen en andere insecten tijdens hun vlucht te kunnen vinden. Op een warme avond kan een vleermuis nl. wel 1.000 muggen vangen. Nachtvlinders en kevers staan ook nog weleens op het menu.
Dit grote aantal insecten is belangrijk omdat in juni de vrouwtjes grote kraamkamers hebben ingericht (70 tot 200 vrouwtjes) waar de jongen worden geboren en grootgebracht.
Aan het eind van de wandeling zijn we rondom de kerk in Hoeven gaan kijken, maar blijkbaar waren ze daar al vertrokken. Misschien waren de voorbereidingen voor een muziek-evenement aanleiding om wat verderop te jagen.
Tot slot kunnen we ook in Hoeven concluderen dat vleermuizen er graag vertoeven.
Dan nog een advies: heb je een (jonge) vleermuis gevonden, is het diertje toevallig binnengekomen.
Wees voorzichtig, het diertje is waarschijnlijk geschrokken en bang. Raak het niet met blote handen aan. Meestal vliegt hij wel weg als je een deur opent en het licht dooft.
Op de website https://vleermuis.net/hulp/vleermuis-gevonden vind je heel veel nuttige en leuke informatie.
Jeanne Zandbergen