Weidevogelwerkgroep

Met hun opvallende baltsvluchten en luide roepen zijn weidevogels ambassadeurs voor het platteland en vrolijke lentebodes.

De weidevogels beleven echter moeilijke tijden. Door de gevolgen van de klimaatsverandering en de voortgaande intensivering van de landbouw zijn de omstandigheden zo verslechterd dat steeds minder vogels er in slagen hun eieren uit te broeden en jongen vliegvlug te laten worden. Veel soorten gaan daardoor sterk in aantal achteruit en dreigen op den duur uit ons prachtige landschap te verdwijnen.

P4294843

Om de weidevogelstand in ons gebied te behouden is sinds 1992 de Vrijwillige Weidevogelbescherming van onze IVN afdeling actief en bestaat momenteel uit zo’n 10 vrijwilligers en 6 boeren.
Door de verliezen van nesten en jongen als gevolg van landbouwactiviteiten zo veel mogelijk te beperken is een goede samenwerking tussen boer en vrijwilliger een eerste vereiste. Hiervoor worden door de vrijwilligers volgens een bepaalde methode de nesten opgespoord, gemarkeerd en beschermingsmaatregelen genomen, zodat de eieren kunnen worden bebroed en dat de jongen de kans krijgen om groot te worden. Het gaat hier dan o.a. om Grutto’s, Kievieten en Scholeksters.

scholekster nestbeschermer1

Als beschermingsmaatregelen worden nestbeschermers geplaatst of worden de nesten tijdelijk verplaatst, waarmee bereikt wordt dat zo weinig mogelijk legsels verloren gaan. Dankzij deze maatregelen komt ongeveer 70% van de gelokaliseerde nesten uit.

beschermers1

Leden van onze weidevogelwerkgroep lopen in de maanden maart t/m juni op verschillende percelen weidevogels te beschermen. Juist in de lente is het heerlijk om de natuur op te zoeken. Beleef het lentegevoel door de bloemen die gaan bloeien, vogels die zingen. Voor de boer heeft de bedrijfsvoering eerste prioriteit, maar bescherming van weidevogels en moderne bedrijfsvoering is met extra inspanning mogelijk. Door de betrokkenheid van de vrijwilligers bij het boerenbedrijf krijgt de boer het gevoel dat hij er niet alleen voor staat.

De coördinator van de Weidevogelwerkgroep is Jan Koevoets, te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..